Zdravlje

Utorak, 20.01.2015.

08:54

Kako dugovanja u švajcarcima utiču na zdravlje?

Poslovna praksa banaka nesumnjivo je uticala na zdravlje njihovih klijenata i narušila ga. Dokazala je to naučnim istraživanjem jedna od osnivačica udruženja "Franak" Brankica Ivanković.

Izvor: www.jutarnji.hr

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Svojim istraživanjem “Stambeni kredit s valutnom klauzulom u švajcarskom franku - uticaj na zdravlje klijenata banaka u Hrvatskoj” Ivankovićeva je utvrdila da se problemi sa otplatom kredita dovode u vezu sa porastom broja malignih, autoimunih i psihičkih bolesti.

Brankica Ivanković sprovela je anketno ispitivanje na uzorku od 1037 dužnika u francima, mahom članova udruženja, od kojih je većina u dobi od 30 do 39 godina, a polovina ih je visokoobrazovana.

****Od "švajcarskog" kredita boli glava****

Čak 39 posto ispitanika ima probleme s ubrzanim radom srca, svaki četvrti oseća “probadanja”, a 18,7 posto ima tup bol u predelu srca. Gotovo polovina ispitanika ima glavobolje, a mnogi pate od drhtanja ruku, gorušice, želudačnih tegoba i mučnina.

Čak je 90 posto anketiranih reklo da se oseća ugroženo, dok ih 60 posto veruje da situaciju s frankom neće preživeti. Svaki osmi ispitanik u protekle dve je godine pomislio na samoubistvo. Izgubili su prijatelje, a ne funkcionišu kako treba ni u porodicii. Sve više koriste alkohol i cigarete. Mnogi gladuju.

"Kod mnogih je zdravlje nepovratno narušeno i oni se ne bi oporavili čak ni da im banka sada ukine obavezu vraćanja kredita", kaže Ivankovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: