Zdravlje

Utorak, 05.07.2022.

13:27

Naučnici upozoravaju: Zaraza moguća i preko kontaminiranih površina

Istraživanje nemačkog univerziteta je pokazalo da je moguća zaraza majmunskim boginjama i preko površina koje su koristile obolele osobe ako su te površine jako kontaminirane virusom, dodajući pritom da je to moguće samo u određenim slučajevima.

Izvor: Reuters

Naučnici upozoravaju: Zaraza moguća i preko kontaminiranih površina
Foto: Profimedia

"Pretpostavljamo da površine moraju biti jako kontaminirane virusom da bi se neko zarazio dodirivanjem takve površine", rekao je Johanes Nobloh, vođa istraživanja u nemačkom Univerzitetskom medicinskom centru Hamburg-Ependorf.

To je posebno moguće kod ljudi koji rade s pacijentima obolelim od majmunskih boginja ili onih koji žive zajedno sa inficiranom osobom, navodi se u studiji.

"Prema dosadašnjim saznanjima, nema rizika od zaraze dodirivanjem javno dostupnih površina, poput kvaka ili dugmića u liftovima", pojasnio je Noblah.

Veruje se da se majmunske boginje uglavnom širem putem bliskog fizičkog kontakta između osoba.

Iako stručnjaci ne veruju da će ta virusna bolest zahvatiti svet u istom opsegu kao kovid 19, lekari upozoravaju ljude, posebno trudnice i roditelje male dece, da obrate pažnju na simptome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: