Zdravlje

Četvrtak, 08.12.2016.

12:54

Revolucija u lečenju raka prostate

Do sada se smatralo da je testosteron svojevrsno 'gorivo' za napredovanje raka prostate i cilj skoro svih terapija bio je smanjiti nivo tog hormona u organizmima pacijenata. Novo, još eksperimentalno medicinsko istraživanje pokazalo je nešto sasvim drugačije.

Izvor: Jutarnji.hr

Revolucija u lečenju raka prostate
Foto: Thinkstock

Kako javlja Daily Telegraph, muškarca s uznapredovalim stadijumom raka prostate navodno je potpuno izlečila takozvana 'šok terapija', u kojoj su mu lekari davali velike doze testosterona.

I drugim pacijentima koji su učestvovali u istraživanju rak je polako počeo da se povlači.

Nivo antigena specifičan za prostatu, koji je ujedno i jedini tumorski beleg pomoću kojeg se prilično rano može otkriti rak, drastično se smanjio kod većine od 47 muškaraca koji su se podvrgli novoj terapiji.

- Kod jednog pacijenta nivo antigena pao je na nulu posle tri meseca i 22 ciklusa lečenja, pohvalili su se naučnici.

Ovaj potencijalno revolucionarni medicinski eksperiment pokrenuo je profesor Sem Denmejd iz univerzitetske bolnice Džons Hopkins u Baltimoru u SAD.

- Cilj nam je šokovima ubiti tumorske ćelije napadajući ih testosteronom. Rezultati su zapanjujuće dobri, iako smo još u početnoj fazi. Ohrabruje nas činjenica da bolest kod većine muškaraca već godinu dana, otkad su na našoj terapiji, stagnira, izjavio je profesor Denmejd.

Decenijama pre ovoga otkrića muškarce s rakom prostate lečili su smanjujući im nivo testosterona, polnog hormona koji luče testisi, a takav oblik terapije i danas zagovaraju mnogi stručnjaci.

Vreme će tek pokazati koliko je nova šok terapija, koju su Amerikanci predstavili na simpozijumu u Minhenu u Nemačkoj, uspešna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: