Zdravlje

Sreda, 05.06.2019.

16:11

Ova aktivnost doprinosi dobrom zdravlju: Poboljšava vid i raspoloženje

Lekari je preporučuju jer je delotvorna za celokupan organizam, a oni koji je redovno upražnjavaju mogu da potvrde koliko je blagotvorna.

Izvor: B92, klix.ba

Ova aktivnost doprinosi dobrom zdravlju: Poboljšava vid i raspoloženje
Foto: depositphotos/SimpleFoto

Zapravo, samo 30 minuta šetnje može da poboljša brojne telesne funkcije, ali i naše celokupno zdravlje.

Šetnja od pola sata dnevno poboljšava raspoloženje, smanjuje ranu demenciju i rizik od Alchajmerove bolesti, ali i smanjuje nivo stresa i povećava nivo endorfina.

Srce će vam funkcionisati normalnije, snizićete visoki krvni pritisak i nivo holesterola i povećati cirkulaciju krvi.

Osim toga, vaša pluća biće vam zahvalna, jer ćete šetnjom poboljšati disanje pa će se zbog boljeg i dubljeg disanja mnogi simptomi povezani sa bolestima pluća znatno umanjiti ili potpuno nestati.

Iako možda zvuči nemoguće, šetnjom možete da poboljšati i vid. Naime, šetnja pomaže u borbi protiv glaukoma i snižava očni pritisak.

Šetnjom ćete se lako izboriti protiv problema sa probavom, a uz to ćete smanjiti i rizik od raka debelog crijeva. Vaši mišići će postati čvršći, izgubićete višak kilograma i poboljšati pokretljivost kostiju i zglobova.

Zaboravite na bolove u leđima, ukoliko se krećete više od 30 minuta dnevno, poboljšaćete cirkulaciju, držanje tela i fleksibilnost.

Šetnja je dobra ukoliko želite mir i nekoliko minuta samo za sebe. Ova aktivnost smiriće vaš um, smanjiti simptome depresije i pomoći u smanjivanju osećaja slabosti i iscrpljenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: