Kultura

Utorak, 30.01.2024.

12:51

Atelje 212 slavi dva jubileja predstava Kafa i cigarete i Lažljivica

Izvor: B92

Atelje 212 slavi dva jubileja predstava Kafa i cigarete i Lažljivica
Foto: Boško Ðorðeviæ

Već sam naslov predstave Kafa i cigareta – Pozdrav iz Beograda jasno nagoveštava da je reč o svojevrsnom autorskom odjeku kultnog filma “Coffee and Cigarettes”, Džima Džarmuša.

Inspirisana motivima filma, autorka Mia Knežević napisala je omnibus dramu sastavljenu od sedam priča u kojima različite generacije likova (profesor i student, starija i mlađa sestra, drug i drugarica, čovek i njegova ljubavnica, bivši par iz gimnazije), kroz temu cigareta i kafe pričaju svoje životne, ljudske priče ispunjene problemima i strahovima savremenog čoveka.

U predstavi igraju: Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež i Svetozar Cvetković.

Autorka scenografije je Miljena Vučković, a kostima Dragica Laušević.

Jubilarno 50. izvođenje predstave Lažljivica

Foto: Boško Ðorðeviæ
U Pozorištu Ateljeu 212, na Sceni Mira Trailović 2. februara u 20 h biće pedeseto izvođenje komada „Lažljivice“ Nikolaja Koljade, u prevodu Novice Antića i režiji Stefana Sablića. Premijera je odigrana 17. februara 2020.

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbamam domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom ovog novog Koljadinog dela, objavljenog 2019. godine.

Nikolaj Koljada, predstavnik „gvozdenog veka“ ruske književnosti, jedan od u svetu najigranijih savremenih dramskih pisaca, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Junakinje „Lažljivica“ su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija.

„Lažljivice“ su urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: