Kultura

Ponedeljak, 27.07.2015.

11:51

Otvara se vojni bunker na Beogradskoj tvrđavi

Vojni bunker na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod spomenika Pobednik) uskoro će biti otvoren za posetioce i dostupan za svakodnevno razgledanje.

Izvor: B92

Default images

Bunker je građen početkom 50-tih godina 20. veka, kada je izgrađeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkera. O objektu koji je danas u odgovornosti JP „Beogradska tvrđava“ za sada ne postoje podaci o njegovoj izgradnji, nameni i održavanju. Na stepenicama koje vode u unutrašnjost objekta, uklesan je datum 10 (ili 18) oktobar 1953. godine. Kako je došlo do pada mogućnosti agresije sredinom pedesetih godina, objekat nikad nije stavljen u funkciju za koju je projektovan.

Osim upoznavanja sa unutrašnjošću objekta, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Negde između", koja je namenski rađena za ovaj prostor i prikazuje funkcionisanje i aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata i u periodu hladnog rata. Autor izložbe je dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju.
Posebnu atrakciju predstavljaće interaktivna instalacija, koja je sastavni deo izložbe i koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao. Instalacija se sastoji od fotografija koje su, uz pomoć posebnog projektora, prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika i audio naracije koja se emituje sa skrivenih zvučnika.

Instalacija će biti postavljena u jednoj od bočnih prostorija bunkera, a ono što je čini posebnom atraktivnom jeste način njenog pokretanja i pregledanja fotografija: uz pomoć skrivenog senzora i posebnog dizajna i programiranja, posetioci će pokretom ruke koji oponaša listanje knjige ili foto albuma, aktivirati i prelistavati fotografije na zidu koji se nalazi pred njima. Interaktivni dizajn postavke osmišljen je da izazove što veće interesovanje posetilaca i istovremeno ispuni najviše svetske muzeološke i estetske standarde. Instalaciju je izradio Kodek institut.

Vojni bunker šesti je po redu objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi i koji će posetiocima biti dostupan za razgledanje svakog dana (i vikendom) od 11.00 do 19.00 časova. Cena ulaznice biće 100 dinara, a za povlašćene kategorije (studenti, đaci, penzoineri) – 50 dinara.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: