Ponedeljak, 30.12.2013.

13:29

Zijahu Sokoloviću nagrada EU za predstavu za decu

Predstava Zijaha A. Sokolovića "Nasilje nema opravdanja" proglašena je najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminala i nasilja u porodici na godišnjem kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminala (European Crime Prevention Network - EUCPN) koji je održan polovinom meseca u Litvaniji.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ideja je da se pomoću glume i glumaca u formi pozorišne predstave mladi ljudi, deca, informišu i obrazuju o složenim društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju i sa kojima imaju najviše problema.

Tako su nastale predstave 'Reci drogi NE' i 'Nasilje nema opravdanja'. Predstave, koje su deo projekta Evropske Unije 'Umetnost u školi - pozorište u razredu', igraju dva glumca, traju 45 minuta i igraju se isključivo u razredima škola, gde je interakcija najbolja.

Velika nagrada i dokaz da pozorište može i mora biti u službi informisanja mladih ljudi o društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju”, rekao je Sokolović.

Tekst za predstavu "Nasilje nema opravdanja" je pisan u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i ima 120 primera oblika nasilja, svakodnevnog, mitološkog, porodičnog psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, sa primerima dečijeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike nasilja.

Autor i reditelj projekta "Nasilje nema opravdanja" je Zijah A. Sokolović, a dramatur Selma Parisi. Predstava se igra se velikim uspehom u Hrvatskoj (ove godine je ušla u redovan školski program) i Srbiji, gde će imati svoje 50. izvođenje u Beogradu u februaru 2014. godine.

U Srbiji predstavu igraju dve postave glumaca: Mladen Sovilj i Alisa Lacko, i Milijana Makević i Marko Marković. Predstava “"Nasilje nema opravdanja" je u Srbiji realizovana u produkciji Kulturnog centra Pančeva (koordinator projekta - mr. Branislav Radovanović) i The/Arto projekta uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija i Centra za razvoj neformalnog obrazovanja.

Premijera je održana 21. februara 2013. godine u Kulturnom centru Pančeva, a predstava je sedma profesionalna produkcija novonastale pozorišne scene za decu "Pođi Tuda“".

Na kongresu u Litvaniji bilo je prisutno 28 zemalja članica EU, a 18 je prijavilo svoj projekat "Živim život bez nasilja" sa akcentom na porodično nasilje prema ženama i devojčicama.

S obzirom na to da Srbija još nije u Evropskoj Uniji, predstavu "„Nasilje nema opravdanja"“ je prijavila Hrvatska u kojoj projekat sprovode zajedno The/Arto i Zijah A. Sokolović (inače Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje Ujedinjenih Nacija), Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske i UNDP.

Ova nagrada Evropske Unije u konkurenciji 18 zemalja za najbolji projekat borbe protiv kriminala i nasilja u porodici dokaz je da postoji kvalitetna mogućnost borbe protiv ovog oblika društvene devijacije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: