Petak, 28.04.2017.

17:35

Sedamdeset godina od premijere filma "Slavica"

Prvi dugometražni igrani film snimljen u posleratnoj Jugoslaviji "Slavica" biće prikazan sutra u Jugoslovenskoj kinoteci, tačno 70 godina od premijere.

Izvor: Tanjug

Sedamdeset godina od premijere filma
Foto: NetFilm / Youtube screenshot

Ratna drama, po scenariju i u režiji Vjekoslava Afrića, snimljena je u produkciji beogradskog "Avala filma". Snimatelj je bio Žorž Skrigin, a naslovnu ulogu igrala je Irena Kolesar.

Radnja ovog svojevremeno veoma popularnog filma, koji je tokom dve decenije bio najgledanije domaće ostvarenje, odigrava se u Dalmaciji četrdesetih godina 20. veka.

Siromašna devojka Slavica i mladi ribar Marin suočavaju se sa problemima u sredini koja ne odobrava njihovu ljubav zbog klasne podeljenosti društva.

Kada se u Dalmaciji podiže ustanak protiv italijanske okupacione vlasti, njih dvoje zajedno sa grupom zadrugara sakrivaju tek sagrađeni ribarski brod, kako bi ga predali partizanima.

Okupator ih zarobljava, ali ih partizani oslobađaju i oni se priključuju ustanku.

U jednoj bici na moru Slavica gine, a njihov brod, jedan od začetaka Jugoslovenske ratne mornarice, dobija njeno ime.

Uz Irenu Kolesar, koja je zahvaljujući ovoj ulozi postala velika zvezda, u glumačkom ansamblu su Marjan Lovrić, Jozo Laurenčić, Braslav Borozan, Dejan Dubajić, Dubravko Dujšin i drugi.

Na specijalnoj projekciji u Kinoteci film "Slavica" biće prikazan sa francuskim titlom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: