Sreda, 08.10.2014.

10:44

Vučić: Srbiji najbolji izveštaj EK

Premijer Aleksandar Vučić sastao se sa Sebastijanom Kurcom i rekao da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bolji od svih ostalih izveštaja u regionu.

Izvor: Tanjug

Default images

Vučić je dodao i da potpredsednik SAD Džozef Bajden ima veoma izraženo poštovanje prema Srbiji, njenom rukovodstvu i onome što rade.

"Kada razgovaram sa Sebastijanom Kurcom, ne mogu da sakrijem osmeh. Ovo što sam umoran, umoran sam od dvodnevnog pažljivog čitanja izveštaja - trebalo mi je 12 sati da ga pročitam i posle sam još 12 sati pažljivo radio na izveštaju, pa ako i imam podočnjake, imam ih od izveštaja", rekao je Vučić na konferenciji za novinare s austrijskim ministrom spoljnih poslova.

Kada je reč o razgovoru s američkim potpredsednikom Bajdenom, Vučić je rekao da su njegove reči bile mnogo ljubaznije i lepše i govorile više toga dobrog o Srbiji od onoga što je dostavljeno medijima u saopštenju, dodajući da je Srbija veoma zahvalna SAD na podršci reformama u Srbiji.

Na pitanje da li je Austrija dala više pomoći nakon poplava nego Rusija, Vučić je rekao da Srbija poštuje svaku zemlju i da su Rusi veoma brzo poslali spasioce, ali da je Austrija dala više pomoći za saniranje štete od poplava.

On je ponovio i da su najviše pomoći uputile UAE, Austrija i Norveška, kao i Japan.

Vučić je takođe rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin 16. oktobra posetiti Srbiju, koja se "ne stidi kada o tome govori, već se naprotiv, ponosi svojom antifašističkom borbom".

Kurc čestitao Srbiji na pozitivnom izveštaju EK

Foto: Tanjug
Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc čestitao je danas srpskom premijeru Aleksandru Vučiću na Izveštaju o napretku Srbije koji Evropska unija predstavlja danas u podne, za koji je rekao da ima "pozitivan skor" pre svega u sprovođenju reformi u oblasti privrede.

"Mogu da izrazim zadovoljstvo što je skor Izveštaja o napretku Srbije tako pozitivan i želim premijeru Aleksandru Vučiću da čestitam na pet meseci rada na reformama, pre svega u oblasti privrede, jer to jeste dobro za rast poverenja investitora", rekao je Kurc i dodao da taj dosadašnji rad zaslužuje "veliku čestiku".

Kurc je rekao i da ga je novi komesar za proširenje EU, Austrijanac Johanes Han, zamolio da srpskom premijeru prenese pozdrave i da je poručio da se raduje saradnji sa Srbijom u procesu priključenja.

Austrijski ministar je rekao i da je glavni razlog posete austrijske delegacije saniranje majskih poplava koje su zadesile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

"Austrija je srećom bila u situaciji da efikasno reaguje i pruži pomoć u brojnim oblastima", rekao je Kurc i dodao da su to učinile vlasti, ali i nevladine organizacije i privatna lica koji su bili spremni da pomognu i kod kojih, kako je rekao, vlada veliki stepen simpatija prema Srbiji.

Kurc je istakao da naročito želi da premijeru Vučiću zahvali na odnosu prema sredstvima dobijenim za sanaciju poplava, dokumentaciji i spiskovima gde su sredstva otišla i na koji način će biti upotrebljena.

"To je veoma važno, jer se to u drugim zemljama ne podrazumeva", rekao je austrijski premijer.

Uz napomenu da je u Beograd doputovao s predsednikom Rajfajzen banke, koja je u Srbiji aktivna ne samo kao banka već i kao Unika osiguranje, Kurc je naglasio da je to prva firma koja je navela da Srbiji treba da se pomogne nakon majskih poslova.

Kurc je rekao i da je u Beograd doputovao s glavnim urednikom "Kurira", austrijskih dnevnih novina koje su, dodao je, brzo napravile kampanju i prikupile donacije privatnih lica, kao i sa predstavnicima Karitasa i Crvenog krsta, dve najveće austrijske nevladine organizacije koje se staraju o tome da pomoć bude usmerena na pravo mesto.

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je ranije danas da je impresivno koliki je put u procesu evropskih integracija prešla Srbija tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: