Sreda, 20.08.2014.

22:11

Dačića čekaju važne poruke Berlina

Nemačka vlada će nastojati da prenese niz poruka ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću tokom njegove sutrašnje posete Berlinu, kaže analitičar Ker-Lidzi

Izvor: Danas

Default images

"U suštini, Berlin će akcenat staviti na značaj uveravanja Beograda da je važno nastaviti reforme i koncentrisati se na usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU", kaže za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, komentarišući najavljeni odlazak Dačića u Berlin.

Prema njegovim rečima, uzimajući u obzir loša iskustva Rumunije i Bugarske, “naročita pažnja“ biće posvećena borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava.

“To su, bez sumnje, ključni uslovi za nove članice. Od Srbije će se očekivati da pokaže istinski napredak u navedenim oblastima. Istovremeno, Berlin će gotovo sigurno ponovo istaći da je proces normalizacije odnosa s Kosovom preduslov za dalju integraciju. U tom kontekstu, biće reči o sve većim bojaznima u vezi sa sprovođenjem sporazuma s Prištinom“, ukazuje Lindzi.

Britanski stručnjak za Zapadni Balkan kaže da će drugi važan segment diskusije biti Rusija, podsećajući da su ministri spoljnih poslova država EU nedavno izdali saopštenje u kojem eksplicitno ističu da države kandidati ne bi trebalo da koriste nove trgovinske šanse nakon što je EU preduzela mere protiv Moskve.

“U Srbiji se mnogo govori o potencijalnoj mogućnosti za unapređenje trgovine s Rusijom u svetlu novih ograničenja. Mislim da je izvesno da će nemačka vlada naglasiti da bi to bilo neprihvatljivo i da bi se to smatralo lošom namerom Srbije. Beograd mora pažljivo da korača na takvom tlu. Činjenica da nije nametnuo sankcije Rusiji je sama po sebi loša, a aktivno nastojanje da izvuče korist iz trenutne situacije bilo bi doživljeno kao apsolutno neprihvatljivo“, zaključuje Lindzi.

Pripreme za članstvo

Povodom predstojeće konferencije o Zapadnom Balkanu, čiji je Nemačka domaćin, Džejms Ker-Lindzi ocenjuje da se stiče utisak da Berlin želi da ponovo uloži napore u cilju proširenja EU, naročito na području Jugoistočne Evrope.

“To je naročito dobilo na značaju imajući u vidu tenzije s Rusijom. Većina posmatrača smatra da Srbija i Crna Gora imaju najviše šansi da postanu naredne članice EU i mislim da će biti obnovljeni napori da se one pripreme za članstvo. Ipak, EU takođe želi da se uveri da Srbija čini sve što može da ostvari napredak i da pokaže svoju lojalnost“, poručuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: