Sreda, 23.07.2014.

09:38

Rusija jača flotu u Crnom moru

Ruska vojska je danas najavila da će ojačati ratnu flotu u Crnom moru, čija glavna baza je na Krimu, poluostrvu koje je odnedavno u sastavu Rusije.

Izvor: Beta

Default images

"Danas smo počeli jačanje Crnomorske flote", rekao je admiral Aleksandar Vitko u poruci koju je prenela pres-služba flote.

On je najavio jačanje mornaričke avijacije, obalske artiljerije, izgradnju brodova i podmornica.

U utorak je predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija "treba da obnovi vojnu infrastrukturu" u Sevastopolju, na Krimu, "da bi ojačala odbranu zemlje", kao odgovor na povećanke prisustva NATO u Istočnoj Evropi, a posebno u Crnom i Baltičkom mora.

Više od 86 milijardi rubalja (1,75 milijardi evra) do 2020. godine treba uložiti u razvoj Crnomorske flote, objavio je maja ove godine ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ruska flota je na Krimu od 18. veka, a tamo je, po dogovoru s Kijevom, ostala i pošto je Ukrajina 1991. godine proglasila nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: