Utorak, 22.04.2014.

07:34

Dan Vojske: Orkestar u Knezu

Defileom orkestra Garde u Knez Mihailovoj ulici i počasnom artiljeriskom paljbom na Kalemegdanu, danas će biti obeležen 23. april - Dan Vojske Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Uručivanjem ukaze o unapređenjima i odlikovanjima, Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić uručiće ukaze o unapredjenju i odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije, u 13 sati u Domu Garde na Topčideru.

Reprezentativni orkestar Garde održaće promenadni defile Knez Mihailovom ulicom. Promenadni defile počeće u 15.30 sati i ići će od Trga Republike do Kalemegdana. Počasna artiljerijska paljba biće izvršena ispaljivanjem 10 plutona iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase Beogradske tvrđave na Kalemegdanu u 17 sati.

Za sutra je planirano otvaranje izložbe "Pištolji iz zbirke zapadnoevropskog oružja" u Galeriji Vojnog muzeja.

Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić čestitao je svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april – Dan Vojske Srbije. Rodić je naveo da su pripadnici Vojske Srbije profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zadataka u zemlji i inostranstvu, u protekloj godini postigli zapažene rezultate na izgradnji, razvoju, stručnoj obuci i osposobljavanju svih jedinica.

On je u čestiki koju prenosi Ministarstvo odbrane na svom sajtu naglasio i da je Vojska Srbije sa uspehom održala pun nivo operativne sposobnosti. "Siguran sam da ćete u narednom periodu profesionalno i odgovorno izvršavati postavljene zadatke i doprineti daljoj izgradnji jake, savremene i respektabilne Vojske Srbije, koja opravdava i ugled među građanima naše zemlje i partnerskim državama u svetu", poručio je Rodić.

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije "Đetinja 2014" održana je 16. aprila u Užicu, u prisustvu državnog i vojnog vrha i mnogobrojnih građana.

Prethodno su, 11. aprila u Beogradu dodeljene godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Organizovan je i tradicionalni koncert "Naša deca" na kome su, u pratnji Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", nastupila deca aktivnih i penzionisanih pripadnika sistema odbrane.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. april, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Nikolić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas pripadnicima oružanih snaga Dan Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila.

"Čast i ponos, dostojanstvo i slobodarske ideje koje su pre 199 godina krasile srpske ustanike i vojsku izniklu iz narodnog vojevanja za oslobođenje, tradicionalni su atributi koji i danas čine osnovne karakteristike svakog pripadnika Vojske Srbije", navodi se u čestitki.

Predsednik je pohvalio vojsku Srbije i za pomoć gradjanstvu u kriznim situacijama i zalaganje u mirnodobskim uslovima.

"Svojim hrabrim zalaganjem ove zime u Vojvodini, izgradnjom alternativnog vodovoda za Užice u rekordnom roku, ali i brzom akcijom u poplavljenim mestima koja traje i danas, Vojska pokazuje izuzetnu obučenost i posvećenost službi, građanima i državi i obavljajući besprekorno svoj zadatak u mirnodopskim uslovima", smatra Nikolić.

Nikolić je navei i da "pokazanom profesionalnošću Vojska ispunjava ponosom gradjane Srbije koji, poslovično i s razlogom, imaju veliko poverenje u svoju vojsku".

"Vi ste čuvari junačkih pobeda u Balkanskim ratovima, slavnih podviga svojih predaka u Velikom ratu, slobodarske pobede u Drugom svetskom ratu. Baštinite slavom ovenčanu prošlost kojoj u naše doba dodajete savremena znanja, modernu opremu, stalne reforme neophodne da bi se išlo u korak sa vremenom i svetom", poručio je Nikolić.

On je ukazao i da "ponosna tradicija i savremena profesionalnost, Vojsku Srbije čine uglednom i u medjunarodnoj zajednici".

Nikolić je Dan Vojske Srbije čestitao i svim građanima "sa željom da pripadnici vojske ostanu pouzdan činilac bezbednosti i stabilnosti, cenjen deo tima međunarodnih snaga, da nastave budnu brigu o bezbednosti naših građana i da, kao i do sada, daju stalni doprinos Republici Srbiji na njenom putu modernizacije, prosperiteta i bolje i sigurne budućnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: