Petak, 08.11.2013.

12:54

NS: Uhapšen "špijun" iz Makedonije

Novosadska policija sinoć je uhapsila 48-godišnjeg makedonskog državljanina osumničenog za špijunažu za kojim je bila raspisana Interpolova poternica u Skoplju.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Reč je o Zoranu Božinovskom iz Kumanova, inače novinaru, koji se u Makedoniji tereti za špijunažu, iznudu i zločinačko udruživanje.

Novosadska TV je javila da je on deo kriminalne grupe koja je pre par meseci raskrinkana u Makedoniji, kada su uhapšeni visoki zvaničnici vlade i zaposleni u bezbednosnim službama, pod optužbom da su špijunirali za Grčku.

Viši sud u Novom Sadu odredio je danas ekstradicioni pritvor Božinovskom.

Makedonsko pravosuđe tereti Božinovskog za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije, rekla je danas Tanjugu portparolka Višeg suda u Svetlana Tomić Jokić.

Ona je precizirala da je sudija za prethodni postupak Višeg suda saslušao Božinovskog i da mu je odredio ekstradicioni pritvor u trajanju od 40 dana.

Tomić Jokić je navela i da je njegov advokat uložio žalbu i da će vanraspravno sudsko veće odlučivati o njoj.

Tomić Jokićeva je navela da je Makedonija u ovom slučaju dužna da u roku od 18 dana dostavi zamolnicu za izručenje Zorana Božinovskog, a nakon toga će vanraspravno veće odlučiti da li su ispunjeni uslovi za ekstradiciju. Osumnjičeni će, kako kaže, biti u pritvoru dok konačnu odluku ne donese Ministarstvo pravde Srbije.

Božinovski je, prema saznanjima Novosadske televizije, iznajmio dva stana u Novom Sadu, a uhapšen je u jednom od njih na Limanu. Prilikom pretresa, pronađeni su i oduzeti računarska oprema sa podacima, kao i novinska dokumentacija. Portparolka policije Mileva Tomić potvrdila je vest o hapšenju i navela da on uhapšen juče oko 20 sati.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je zvaničnu informaciju od srpskih vlasti da je novinar i vlasnik internet sajta "Burevesnik" Zoran Božinovski priveden u Novom Sadu i da mu je istražni sudija odredio do 30 dana ekstradicionog pritvora, preneli su danas mediji u Skoplju.

Božinovski je jedan od osumnjičenih čije je hapšenje najavljeno u policijskoj akciji makedonskog MUP-a "Špijun", koja je sprovedena polovinom septembra ove godine.

U toj akciji MUP Makedonije je protiv 20 osoba podneo krivične prijave za špijunažu, zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, ucena i pretnji, a najveći broj osumnjičenih je i uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: