Utorak, 17.09.2013.

16:56

Makedonija: Špijunirali za Grčku

Uhapšeni za špijunažu u Makedoniji sarađivali su sa više službi, uglavnom sa jednom susednom državom, izjavila je ministarka policije Gordana Jankulovska.

Izvor: Tanjug

Default images

Dan nakon što je policija razotkrila veliku špijunsku aferu i uhapsila osumnjičene za špijunažu, zločinačko udruživanje, ucene i iznude, sprovode se opsežne istražne radnje, a prema nezvaničnim informacijama, neki od uhapšenih špijunirali su i prodavali državne tajne grčkim agentima.

Grupa je, rekla je Jankulovska, počela da radi još 2005. godine, kada je prvoosumnjičeni Marjan Efremov dobio otkaz iz Obaveštajne agencije, a potom udružio sa još dvoje obaveštajaca iz Agencije i sa još dvojicom iz državnih institucija i počeli su rad proitv države.

Petoro je, rekla je Jankulovska, radilo za strane obaveštajne službe, prikupljali su informacije na nezakonit način i prodavali ih.

''Te informacije odnosile su se na bezbednosne institucije, političko stanje u državi, izbore, određene rizike, imena ljudi za koje su vođeni određeni procesi, podatke o tim ljudima, klasificirane infromacije za verske zajednice i njihove radikalne strukture u Makedonji i Albaniji, za njihove finansijere'', saopštila je Jankulovska.

U 2010. grupi su se priključili i neki iz vojne obaveštajne službe, iz mobilnog operatera, vlasnici medija, gazde privatnih kompanija i iz državnih institucija. U 2011. priključio im se bivši direktor Agencije za suzbijanje pranja novca.

Prema nezvaničnim informacijama, utvrđeno je da su se sastanci održavali u luksuznom resortu Sani bić na Halkidikiju, gde je bivši obaveštajac prodavao državne tajne, a pretpostavlja se da je, zbog sopstvene bezbednosti, snimao strane agente i fotografisao ih.

Ovaj bivši obaveštajac kod kojeg je policija pronašla celu obaveštajnu bazu i koji je zarađivao prodajući državu, čuvajući svoju arhivu omogućio je makedonskim institucijama sada na tacni da imaju ne samo strane agente, već i razloge zbog kojih je došlo do formiranja ove nezakonite mreže bivših i sadašnjih operativaca.

U Grčkoj za sada nema nikakvih reagovanja, a gčki mediji prenose samo naslove iz makedonskih medija da je otkrivena špijunska mreža koja je radila za strane službe.

Od 17 uhapšenih, njih 16 jutros je izvedeno pred istražni sud i u toku je davanje iskaza, uhapšeni režiser sinoć je pušten na slobodi, a jutros je kući otišao jos jedan zaposleni u državnoj bezbednosti.

Od ukupno 20 osumničenih, za troje se traga, a dvoje su u zatvoru za druga dela.

Policija i tužilaštvo zvanično ih terete za špijunažu, neprijateljsko udruživanje, ucene i prevare i zloupotrebu službenog položaja, pretreseno je 30 objekata kod 17 osoba.

Ovo je prva zvanično otkrivena špijunska mreža u celom regionu, koju u Skoplju za sada niko neće da komentariše aferu koja je, kako se smatra, potresla celi sistem.

Oglasio se samo kabinet predsednika parlamenta sa saopštenjem da je stvar u rukama suda i da se čeka ishod.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je iz Hrvatske poručio da ne može ništa da komentariše i da je akcija "Špijun" u rukama policije, tužilaštva i suda.

Utvrđeno je i da su obaveštajci, ne samo profitirali, već su informacije koristili da bi ucenjivali lica iz javnog i poslovnog sveta u Makedoniji.

Za to je korišćen bivši direktor makedonskog arhiva, koji je za njih krao zvanične dokumente.

Pretili su da će informacije o njima biti objavljene na internet portalima u vlasništvu novinara koji je bio u ovoj obaveštajnoj mreži.

Novinar je u bekstvu zajedno sa dvoje drugih, a za njima je raspisana međunarodna poternica. Špijunaža je najteže krivično delo protiv države posle terorizma. Makedonski krivični zakon predviđa desetogodišnje zatvorske kazne za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: