Subota, 31.08.2013.

11:44

Merkelova kritikuje Rusiju i Kinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Rusiju i Kinu zbog stava u vezi sa sirijskom krizom ocenivši da su te zemlje svojim delovanjem oslabile UN.

Izvor: Tanjug

Default images

Ona je, u intervjuu nemačkom dnevniku "Augsburger Algemajne", kazala da je žalosno što su Rusija i Kina odbacivale pronalaženje zajedničkog stava u vezi sa Sirijom.

Prema njenim rečima, to je značajno oslabilo ulogu UN, preneo je AFP. Rusija i Kina su vetom blokirale tri rezolucije koje bi povećale pritisak na sirijskog predsednika Bašar al Asada od početka konflikta marta 2011.godine, a kako podseća francuska agencija, ove dve zemlje su, takodje, protiv zahteva zapadnih članica Saveta bezbednosti UN za vojnu intervenciju.

U intervjuu za "Velt am Zontag", koji će sutra biti objavljen, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, kako prenosi AFP, apelovao je na Rusiju da razmotri svoj stav.

"Oni koji gledaju u stranu i pored korišćenja hemijskog naoružanja podstiču njegovo korišćenje. Zato pozivamo Rusiju da uputi signal saglasnosti sa medjunarodnom zajednicom", kazao je on.

Merkel je podsetila da je korišćenjem hemijskog naoružanja u Siriji "prekršen tabu", što, kako je dodala, ne može ostati bez posledica. Istovremeno je isključila učešće Nemačke u bilo kojoj vojnoj akciji koja ne bi imala podršku medjunarodne zajednice.

"Nemačka ne može učestvovati u bilo kakvoj vojnoj intervenciji bez mandata UN, NATO ilI EU", poručila je Merkel. Istrazivanje javnog mnjenja u Nemačkoj pokazalo je da gradjani ne podržavaju intervenciju u Siriji.

Šest od deset Nemaca se protivi mogućjoj intervencji, a samo je jedna trećina za vojnu akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: