Petak, 08.03.2013.

10:09

Za 24 sata rođene 74 bebe

U beogradskim porodilištima u toku 24 sata 5. na 6. mart rođene su 74 bebe, od čega 30 u GAK "Narodni front", pišu 24 sata.

Izvor: 24sata.rs

Default images

Lekar koji je bio u dežurnoj ekipi rekordnog dana kaže da su bez poteškoća porodili 30 žena. Zanimljivo je da je isti lekar bio u smeni i u prethodna dva navrata kada su padali rekordi u "Frontu", dodaje beogradski list.

U ovoj bolnici u jednoj smeni radi pet lekara, dok se u porođajnim boksovima nalazi deset kreveta.

"U periodu 5. na 6. mart bila je velika gužva i radili smo uobičajene procedure, samo malo ubrzanim tempom. Tokom 24 sata svih deset kreveta bili su non-stop puni, žene su se samo smenjivale, a dežurni tim lekara je kao i uvek profesionalno i bez muke uspeo da porodi sve mame. Radimo u velikom porodilištu i navikli smo na veliki broj porođaja, pa nas retko šta u tom smislu može iznenaditi", kaže Dragana Mladenović, glavna sestra.

U lekarskom timu koji je bio dežuran kada je rođeno 30 beba, svaki lekar porodio je minimum pet žena, a kolegijalno insistiraju da se "vode kao tim".

"Sigurno sam porodio bar pet žena u ta 24 sata, a iskren da budem i ne sećam se tačnog broja, jer je bila velika gužva. Ipak, pamtim dan kada su u našem porodilištu rođene čak 42 bebe i to se ponovilo još jednom, a oba puta kada smo oborili rekorde u broju rođenih beba, ja sam bio u smeni", kaže dr Dobrivoje Smiljković iz dežurnog tima.

On naglašava da jedan lekar nikada ne porađa više žena istovremeno.

"Mogu svi kreveti da budu puni i, iako u boksovima radi pet lekara, jedan lekar porađa samo jednu ženu. Kada se jedna od njih porodi, u njen krevet donose sledeću i tako redom, nikada ne porađamo istovremeno više njih, niti one sve mogu biti u istom porođajnom procesu u isto vreme", kaže ovaj ginekolog-akušer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: