Nedelja, 27.01.2013.

12:52

Ešton: Genocid se ne sme zaboraviti

Ketrin Ešton kaže povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta da se genocid nikada ne sme zaboraviti i da se mora sprečiti da se ne ponovi.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Moramo se podsetiti da ovaj zločin nije izvršila grupica pojedinaca", navela je visoka predstavnica EU u saopštenju i dodala da su "mnogi učestvovali, a još veći broj je tolerisao" istrebljenje više od šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Ešton je rekla da je današnji dan istovremeno i prilika da se oda počast onima koji su uprkos rizicima spasavali komšije i koji su se žrtvovali da bi zaštitili sugrađane.

"To je lekcija koja nas mora voditi: ne samo da se sećamo zločina iz prošlosti, već da se posvetimo borbi protiv svih zločina iz mržnje i da branimo osnovna prava i slobode u našem vremenu", zaključila je Ešton u saopštenju.

Pilaj: Holokaust ne sme da se ponovi

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da sećanje na milione Jevreja, Roma, Slovena, invalida, homoseksualaca, komunista i ostalih političkih disidenata "brutalno ubijenih" pre 70 godina budi odgovornost da se spreči da se sličan zločin nikada više ne ponovi.

"Ova važna komemoracija pruža nam mogućnost da razmišljamo o jednom od najtragičnijih trenutaka u našoj istoriji i da se sećamo miliona života uništenih u ovom besmislenom nasilju", rekla je Pilaj u saopštenju povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Ona je dodala da je današnji dan i podsećanje na odgovornost čvrste borbe protiv diskriminacije i zločina iz mržnje u svim vremenima.

"To od nas traži da ne dozvolimo da manifestacije mržnje ili diskriminacije prođu neprimećeno. To od nas traži da, svakog dana života, budemo na oprezu i ne dozvolimo opravdavanje ili zatvaranje očiju pred govorima mržnje i aktima diskriminacije i nasilja", navela je Pilaj.

Ona je ukazala da je to jedini način da se osigura da se holokaust nikada ne ponovi, i najbolji način da se oda pošta njegovim žrtvama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: