Sreda, 11.07.2012.

10:13

Obama:SAD protiv poricanja genocida

Ime Srebrenice uvek će biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. veka, saopštio je predsednik SAD na 17. godišnjicu genocida koja se obeležava danas.

Izvor: Beta

Default images

"Danas odajemo poštu za više od 8.000 nevinih muškaraca i dečaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici pre 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svet", naveo je Obama.

Američki predsednik je dodao da se pravda "delimično ostvaruje u sudovima u Hagu i BiH gde počinioci ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja dela".

"SAD odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmere ovog zločina, da se opravda motiv za zločin, da se okrive žrtve i da se negira nepobitna činjenica da je to bio genocid", poručio je Obama.

"Svi mi želimo nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana BiH i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove i dovelo do genocida u Srebrenici", naveo je Obama, saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Obama je zaključio da su SAD "uz građane Bosne i Hercegovine i još jednom izražavaju žaljenje zbog gubitka velikog broja njihovih najmilijih".

"Oni su u našim srcima i sa njima saosećamo i trajno se obavezujemo da ćemo podržati njihove težnje ka boljoj budućnosti", saopštio je američki predsednik.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas će biti obeležena 17. godišnjica od stravičnog zločina u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: