Četvrtak, 31.05.2012.

07:53

Hapšenja zbog malverzacija s robom

Pripadnici Žandarmerije uhapsili jutros 22 osobe u Beogradu, Pančevu, Subotici, Novom Bečeju i Novom Pazaru zbog malverzacija s robom iz EU, potvrđeno za B92.

Izvor: B92, RTS

Default images

Među uhapšenima je osam carinika i 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća. Akcija hapšenja počela je u šest sati jutros i još traje.

Hapšenja se vrše u sklopu akcije policije regiona, a kako saznajemo u policiji, istraga je obuhvatila period od 2009. godine do danas.

Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika, a medu uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moraveks" iz Subotice, kao i rođak muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru.

Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.

Uhapšeni se sumnjiče da su korišćenjem poslovnih struktura privrednih društava uvozili veću količinu robe s teritorije zemalja EU, sačinjavali poslovnu dokumentaciju s neistinitom sadržinom i lažno prikazivali vlasništvo nad robom i vrednost te robe.

Prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u promet ove robe, prikazivali su da je roba znatno niže vrednosti od stvarne, a zatim je stavljali u promet. Preko određenih preduzeća i po osnovu neplaćenih i manje plaćenih carinskih i poreskih obaveza, oštetili su budžet za oko milijardu dinara.

Carina potvrdila hapšenja

Uprava carina Ministarstva finansija Srbije saopštila je da je otkrivena organizovana kriminalna grupa u kojoj je bilo i carinskih službenika, čiji su članovi zloupotrebom službenog položaja pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist i oštetili državni budžet u višemilionskom iznosu.

Ova kriminalna grupa otkrivena je kao rezultat višemesečnog operativnog rada Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Uprave carina Republike Srbije, koordiniranog od Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Uprava carina Republike Srbije odlučna je da i ubuduće aktivno učestvuje u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, a ovaj slučaj je dobar pokazatelj da se najbolji rezultati u borbi protiv ovih pojava postižu zajedničkim radom i saradnjom svih državnih organa koji se bave sprovođenjem zakona, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: