Sreda, 21.07.2010.

16:19

Suprotna očekivanja od odluke MSP

I predsednik Srbije Boris Tadić i kosovski predsednik Fatmir Sejdiju nadaju se povoljnom mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Izvor: B92

Default images

I Beograd i Priština nadaju se povoljnom ishodu na sutrašnjoj sednici MSP u Hagu, kada će biti pročitano savetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić se nada da će odluka suda uvažiti principe međunarodnog prava, a iz Prištine poručuju da neće pristati na razgovore o statusu Kosova.

Boris Tadić očekuje mišljenje Suda koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.

Na pitanje o mogućem razmimoilaženju stavova sa Evropskom unijom o potezima koje će Srbija vući posle četvrtka, Tadić je rekao da Srbija želi partnerski odnos sa Evropom, ali da neće odustati od svojih principa.

Odluku MSP sa interesovanjem očekuje i Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da se nada da će odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti kosovske nezavisnosti biti mudra i da će njome biti zadovoljni i Srbi. Nesmanjeno interesovanje vlada i na Kosovu.

“Nije trebalo da čekamo da Srbija uputi zahtev za savetodavno mišljenje o legalnosti nezavisnosti Kosova, već je trebalo da se mi obratimo zbog mnogih drugih pitanja. Mislim da će odluka biti pravedna”; “Mislim da će odluka MSP biti ili neutralna ili u prilog Kosova. U oba slučaja za Kosovo će odluka biti povoljna. Države koje nisu priznale Kosovo, to će učiniti sada, budući da odluka neće biti negativna”, naveli su pojedini stanovnici Kosova u TV anketi.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju očekuje da će Sud podržati argumente u korist nezavisnosti. On je odbacio mogućnost razgovora sa Beogradom o statusu Kosova.

"Sud će, sa argumentima koji su predočeni, dati mišljenje koje će otvoriti nove procese u našoj važnoj priči, koja je bila zajednički projekat sa međunarodnom zajednicom", rekao je Sejdiju.

On je konstatovao da je nezavisnost nepovratan proces i podsetio da je Kosovo priznalo 69 država u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: