Nedelja, 28.03.2010.

16:58

LDP o deklaraciji o Srebrenici

LDP će predložiti da deklaracija o Srebrenici bude dopunjena citatom iz presude MSP-a kojom je "utvrđeno da se na teritoriji Srebrenice dogodio genocid".

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kako se navodi u izjavi lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, LDP će zatražiti i uvođenje 11. jula kao Dana sećanja na Srebrenicu, navođenje zločina za koje je Ratko Mladić optužen, garantovanje prava i položaja Republike Srpske, kao i poštovanje za sve žrtve nasilja tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"LDP podnosi amandmane na predlog Deklaracije o Srebrenici, i to je naš pokušaj da ispravimo greške i nespremnost njenih autora da jasno izraze stav Srbije o dogadajima u Srebrenici i omogućimo saopštavanje pune istine, što je uslov za normalnu budućnost Srbije, odnose u regionu, zajedničko i što brže uključivanje u Evropsku uniju", navodi Jovanović.

On je precizirao da se amandmanima, koje poslanička grupa LDP podnosi parlamentu, trazi dopuna teksta Deklaracije, i to tako što će se dopuniti i preambula i tekst pojedinih predloženih članova.

Prema rečima Jovanovića, LDP predlaže i da se se istakne da je presudom Međunarodnog suda pravde "utvrđeno da Srbija nije odgovorna za izvršenje genocida, ali da je prekršila Konvenciju o sprecavanju i kažnjavanju zlocina genocida time što nije učinila sve da ga spreči i kazni odgovorne".

"LDP predlaže da se u samom tekstu Deklaracije saopšti istina o tome za koja je sve najteže dela optuzen odbegli general Ratko Mladić tako što će se, pored isticanja važnosti njegovog hapšenja i izručenja, navesti da je "optužen za genocid, zločine protiv čovecnosti i teške ratne zločine", navodi lider LDP-a.

Marković: JS neće glasati za deklaraciju

Predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković-Palm, izjavio je da poslanici te stranke u srpskom parlamentu neće glasati za predloženu deklaraciju o Srebrenici, "zato što se u njoj ne osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, već samo u Srebrenici".

"Ukoliko istoga dana na sednici Skupštine Srbije ne vidimo i drugu deklaraciju u kojoj će se jasno deklarisati, da se osuđuju svi zločini koji su vršeni na prostoru bivše Jugoslavije, nećemo glasati za predlog deklaracije o Srebrenici, koji će u utorak biti na dnevnom redu", rekao je Marković.

Marković je kazao da "JS nije potpisnik zakazivanja sednice Skupštine Srbije sa tačkom dnevnog reda o Rezoluciji o Srebrenici niti je među 114 poslanika koji su podneli predlog".

JS je u koaliciji sa SPS i PUPS, koja je u vladi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: