Četvrtak, 25.01.2024.

17:27

Ključa; Vojska Pridnjestrovlja poručila: Odustanite

Predstavnici moldavske regije Pridnjestrovlje u ZSO za mirovnu operaciju pozvali su Kišinjev da odustane od akcija koje dovode do eskalacije tenzija.

Izvor: Tanjug

Ključa; Vojska Pridnjestrovlja poručila: Odustanite
Foto: Profimedia

To je izjavio medijima kopredsedavajući ZSO Oleg Beljakov.

"Vidimo šta se dešava na teritoriji Pridnjestrovlja od kada je Moldavija uvela carine. Bilo je masovnih skupova i protesta. To izaziva veoma veliku uznemirenost u društvu i može dovesti do posledica na liniji podele zone bezbednosti duž Dnjestra", istakao je Beljakov.

Prema njegovim rečima, pridnjestrovska strana izrazila je zabrinutost u poruci predstavnicima Moldavije, optužujući Kišinjev za kršenje sporazuma iz 1992. o principima rešavanja sukoba.

U tom sporazumu su se sukobljene strane obavezale da neće pribegavati sankcijama, blokadama, ograničenjima kretanja ljudi, robe i tereta, prenosi Tas.

Prethodno su pridnjestrovske vlasti optužile Moldaviju da ograničava isporuku lekova i medicinske opreme, kao i da blokira izvoz jednog broja preduzeća.

Kišinjev je od ove godine počeo da naplaćuje carine na robu koja se isporučuje u Pridnjestrovlje preko moldavske teritorije.

Predsednik pridnjestrovske oblasti Vadim Krasnoselski rekao je za Tas da bi šteta za pridnjestrovske kompanije iznosila desetine miliona dolara godišnje, dok će ograničenja uticati na cene u samoproglašenoj republici i na druge ekonomske pokazatelje.

Nakon toga je usledilo nekoliko masovnih protesta u toj regiji.

Zonu bezbednosti duž reke Dnjestar čuvaju zajedničke mirovne snage Rusije, Moldavije i Pridnjestrovlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: