Subota, 03.03.2007.

15:08

Milijardu dolara iz Srbije na Kipar

U izveštaju Stejt departmenta o pranju novca stoji da je u 2005. na Kipar iz Srbije prebačeno više od milijardu dolara.

Izvor: FoNet, Politika

Default images

U izveštaju koji prenosi "Politika" se dodaje da se "podaci raznih vladinih službi značajno razlikuju po obimu i vrednosti od uvoza sa Kipra".

Američko ministarstvo spoljnih poslova svoje sumnje potkrepljuje podacima Narodne banke Srbije da je u 2005. godini na Kipar prebačeno više od milijardu dolara za plaćanje roba i usluga, po čemu je Kipar među pet najvećih izvoznika robe i usluga u Srbiju.

Zavod za statistiku Srbije, međutim, tvrdi da je uvoz sa Kipra vredan oko 40 miliona dolara. Zvaničnici vlade Srbije, tvrdi se u izveštaju, objašnjavaju veći deo ove razlike time što se na kiparske račune prebacuje novac za robu koja "u stvari potiče iz trećih zemalja", kao što je ruska nafta.

U izveštaju se takođe navodi da u Srbiji i dalje postoji značajno crno tržište krijumčarene robe i da se nelegalno zarađuje na trgovini drogom, kao i korupcijom zvaničnika, izbegavanjem plaćanja poreza, organizovanim kriminalom i drugim oblicima zločina.

"Zarada od nelegalnih aktivnosti ulaže se u sve forme nekretnina", kaže se u izveštaju Stejt departmenta, u kome se objašnjava da se novac često pere u trgovini tako što se lažno povećava ili smanjuje cena na računima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: