Nedelja, 09.04.2023.

08:51

Uhapšene Bosanke, opljačkale preko 100 penzionera

Sud u francuskom Kamperu, u Bretanji, osudio je tri žene iz BiH starosti 19, 22 i 26 godina na zatvorske kazne zbog krađe i prevara sa kreditnim karticama.

Izvor: Tanjug

Uhapšene Bosanke, opljačkale preko 100 penzionera
EPA-EFE/STRINGER

Osuđen je i 34-godišnjak, koji im je bio pomagač, a koji je bio u vezi sa jednom od njih, prenose Nezavisne novine. Kako se navodi, njihova meta su bili stari i nemoćni, sa čijih kartica su skidale gotovinu.

Jedna od prvih koje su svedočile na sudu je 22-godišnjakinja, koja je trudna i koja već ima dvoje dece u Bosni i Hercegovini, ali je ni to nije spasilo osuđujuće presude od dve godine zatvora.

Tri devojke su uglavnom “operisale” po Normandiji, Bretanji, jugozapadu Francuske. Redovno su se kretale između Francuske i Španije, a za te potrebe bi kupovale automobile, koje bi kasnije ostavile pored puta.

Bile su organizovane i veoma stručno su birale žrtve. Nakon godinu dana istrage, uhapšene su u hotelu Briv la Žilijar u departmanu Korez, dok su se spremale da krenu u Španiju. Kada je reč o žrtvama, registrovane su samo one koje su prijavljene - nih 127, čiji je prosek godina 77.

Procenjeno je da su opljačkale 153.000 evra. Tokom istrage francuska policija je na osnovu dokaza uspela da uđe u njihov sistem rada. Uglavnom su “operisale” po supermarketima. Kada bi prišle žrtvi koja je plaćala karticom ili dizala novac sa bankomata, snimile bi pin kod, a novac podigle nakon nekoliko minuta.

Još jedan od načina krađe bio je taj da su žrtve presretale na parkinzima supermarketa i odvlačeći im pažnju, ukrale bi im kartice.

Jedina olakšavajuća okolnost bila je što su krađe izvele bez nasilja. Zanimljivo je da niko od njih četvoro nije nikada hapšen u Francuskoj, ali jesu u drugim zemljama.

Jedini osuđeni muškarac (34) je već osuđivan za krijumčarenje ljudi u BiH i Hrvatskoj, navode Nezavisne. Iako je tužilaštvo tražilo zatvorsku kaznu i do šest godina, nakon nekoliko sati odlučivanja sudija je presudio godinu dana uslovno za 19-godišnjakinju, dok su ostali dobili dvogodišnje kazne zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: