Ponedeljak, 25.12.2006.

22:49

Vojna služba dala spisak Reporteru

Bivši urednik Reportera rekao da je vojna služba dala spisak "optuženih" policajaca koji je objavljen tokom protesta JSO-a.

Izvor: B92

Default images

Ovaj lažni spisak od 362 policajca, koje je navodno tražio Hag, objavljen je u oktobru 2001. u Reporteru, u vreme kada je trajala oružana pobuna Crvenih beretki, upravo zbog hapšenja haških optuženika.

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik Reportera Slaviša Lekić potvrdio je prvi put javno u emisiji Insajder da je taj spisak dostavljen iz vojne obaveštajne službe.

Slaviša Lekić je u emisiji Insajder objasnio da je lažni spisak stigao preko dva kurira, jednog koji ga je doneo iz Zagreba, navodno od portparola Haškog tužilaštva Florens Arman, a drugi, istovetan, je dostavio čovek iz vojne službe bezbednosti.

Posrednici su, prema njegovim rečima, bili jedan poznati beogradski novinar-kolumnista, jedan advokat i jedan novinar Reportera. Lekić nije hteo da otkrije imena ovih posrednika.

Lekić: Ti ljudi koji su posredovali u tom poslu, danas je jedan, evo da olakšamo gledaocima, visoki funkcioner LDP-a, drugi je bio poslanik DSS-a i u poslednjem skupštinskom sazivu, a treći novinar, koji je doneo spisak, nalazi se na mestu zamenika glavnog i odgovornog urednika nećega što se prodaje na trafici, a nisu novine.

B92: Koje su to novine?

Lekić: Kurir.

Na Slavišu Lekića tri meseca je vršen pritisak da spisak objavi, što je on odbio jer, kako sam kaže, nije imao potvrdu da je autentičan. Kada je napustio mesto glavnog i odgovornog urednika, spisak je konačno izašao. Posledica tog objavljivanja je, kaže Lekić, udarac na Vladu Srbije, ali i gašenje nedeljnika Reporter, jer je vlasnik lista ubrzo shvatio da je napravio grešku.

"To je bila orkestrirana kampanja, ispostaviće se vrlo brzo čime je ona urodila. Govorim da u tom trenutku čovek koji je odlučivao o tome da se on objavi nije bio svestan posledica koje on može izazvati", objašnjava Lekić.

Podsetimo, spisak od 362 policajca koje traži Hag objavljen je u trenutku dok je u toku bio protest Crvenih beretki, koji je predvodio Milorad Ulemek. Iako se kasnije ispostavilo da je razlog za protest bio pokušaj Ulemeka da na najvažnija mesta u MUP-u postavi svoje ljude, tada je saopšteno da beretke protestuju zbog izručivanja braće Banović u Hag.

U to vreme na čeli Vojne obaveštajne službe, od koje je potekao spisak, nalazio se Aco Tomić, a ona je bila pod formalnom kontrolom tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: