Četvrtak, 13.09.2018.

09:49

Zastave AP Vojvodine uz zastave Katalonije

Na demonstracijama u Barseloni povodom Nacionalnog dana Katalonije je pored brojnih katalonskih zastava primećeno više zastava srpske pokrajine Vojvodine i LSV.

Izvor: Beta

Zastave AP Vojvodine uz zastave Katalonije
Foto: Tanjug/AP

U LSV-u agenciji Beta je potvrđeno da se delegacija te stranke predvođena generalnim sekretarom Bojanom Kostrešom nalazila u Barseloni.

Oni su u glavni grad Katalonije otputovali na poziv partije republikanske levice ERC i sa njima su funkcioneri grupacije Evropske slobodne alijanse (EFA - European Free Alliance) u Evropskom parlamentu, kazali su u LSV-u.

Demonstracije povodom Nacionalnog dana Katalonije Dijade organizovane su u znak podrške političkim zatvorenicima i za priznavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Od 2012. godine, svake godine stotine hiljada građana demonstrira za nezavisnu državu.

Katalonija 1. oktobra želi da odluči o svojoj nezavisnosti, na referendumu, koji je španski Ustavni sud u hitnom postupku proglasio ilegalnim.

I pored oštrog protivljenja opozicije i španske vlade, katalonski parlament u sredu je usvojio zakon neophodan za održavanje referenduma.

Špansko državno tužilaštvo uz pomoć policije nastoji da spreči pripreme za referendum i preti tužbama zbog neposlušnosti, zloupotrebe službenog položaja i trošenja javnih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: