Nedelja, 16.11.2014.

14:46

Otkriven spomenik caru Nikolaju

Predsednik Tomislav Nikolic otkrio je spomenik caru Nikolaju II Romanovu u ulici kralja Milana.

Izvor: Tanjug

Default images

On je poručio da Beograd ovim dobija jos jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na kome će se gradjani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajednicke istorije.

"Ovaj spomenik u srcu Beograda sija u slavu cara mucenika Nikolaja II kao znak večne pobede dobrote i pravde vladarske i ljudske zrtve za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života" rekao je predsednik Nikolić dodajući da će spomenik "sijati zanavek".

Predsednik je napomenuo da je spomenik delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova i beogradskog arhitekte Janka Krstića koji je osmislio ambijent u kome će spomenik stajati.

"Ovde čemo lakše ocenjivati prijateljstva u svom životu, učeći na primeru iskrene odanosti poslednjeg ruskog cara prema Srbiji" ocenio je predsednik Republike.
Foto: Tanjug
Nikolić je rekao da uz niz značajnih spomenika podignutih u slavu ruskih saboraca u oba svetska rata, Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske federacije Srbiji.

"Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na oblik društvenog uređenja, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život i biblijsko stradalaštvo u tome zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije" rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
Prema njegovim recima, jedna od tih tragičnih karika jeste sudbina cara Nikolaja II i njegove porodice.

Čin osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni građani i novinarske ekipe, vladike, ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador ruske federacije Aleksandar Ccepurin, gradski menadžer Goran Vesić, i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: