Subota, 20.09.2014.

19:17

ZG:Traže raskid ugovora s Vatikanom

Oko 500 građana okupilo se danas u centru Zagreba na skupu s kojeg je od vlasti zatraženo da raskine ugovore s Vatikanom.

Izvor: Beta

Default images

Organizatori iz nekoliko udruženja poručili su da je sklapanjem ugovora s Vatikanom narušena Ustavom garantovana sekularnost i jednakost svih građana bez obzira na to jesu li vernici ili nisu.

Foto: Beta/Hina
Takođe ističu da vatikanski ugovori daju prevelike privilegije Katoličkoj crkvi, kao i da su potpisani bez konsultacija s građanima.
Foto: Beta/Hina
Okupljeni su nosili transparente na kojima je poisalo "Ne lomite na deci", "Crkva bez politike, država bez propovedi" i "Ustav iznad Biblije".

Skup na Cvjetnom trgu u centru grada organizovala su udruženja Glas razuma-Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Nisam vernik.
Foto: Beta/Hina
Jedan muškarac udario je katoličku aktivistikinju koja je pokušala da skine transparent na kojem je pisalo "Raskid! Vatikanskih ugovora - Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku", pa ga je policija privela. Organizatori protesta ogradili su se od napadača.

Skup protiv ugovora s Vatikanom održan je danas i u Osijeku, ali se tamo okupilo svega dvadesetak građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: