Ponedeljak, 16.12.2013.

19:05

Prvi partizan: Oslobođeni optužbi

Petoro radnika fabrike municije Prvi partizan je prvostepenom presudom Osnovnog suda u Užicu oslobođeno optužbi da su krivi za izazivanje nesreće 2009.

Izvor: Tanjug

Default images

Radi se o nesreći koja se desila 3. septembra 2009. godine, kada je u fabrici poginulo sedam i povređeno 12 radnika.

Prema obrazloženju sudije Laze Đokovića, nema dokaza da su optuženi Velibor Janjić, Prvoslav Đelić, Milosav Đelić, Zoran Ćirković i Milojka Terzić nepropisno postupali s barutom i da je to izazvalo eksploziju u užičkoj fabrici municije.

Sud je, po rečima sudije Đokovića, prihvatio nalaze veštačenja Instituta za preventivnu zaštitu na radu i razvoj iz Novog Sada i superveštačenje Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda, po kojima nesreću nije izazvala ljudska greška, već nestabilan barut, koji se u kritičnom trenutku nalazio u fabričkim pogonima.

Javni tužilac Saša Nešović je optužnicu podigao na osnovu veštačenja Nacionalnog kriminalističkog centra, prema kome je povod za nesreću bilo nepropisno manipulisanje barutom u prostoriji gde je ta operacija zabranjena.

Sudija Lazo Đoković obrazlažući presudu istakao je da je bilo propusta tokom uviđaja i u istražnom postupku, jer nije uzet za veštačenje barut sa mesta nesreće, već samo barut iz centralnog magacina, koji je bio stabilan.

Članovi porodica poginulih, koji su prisustvovali današnjem izricanju presude u Osnovnom sudu u Užicu, bili su nezadovoljni i najavljuju da će, ako tužilac ne podnese žalbu, to učiniti porodice žrtava.

"Sudija ih je ponovo ovom presudom ubio. Oni insistiraju samo na barutu, a zna se da procedura rada nije bila ispoštovana. Sigurnosna vrata su bila otvorena, odnosno pokvarena u vreme nesreće. Da su bila zatvorena, oni bi danas bili živi", tvrdi Radovan Luković, suprug pokojne Biljane Luković.

"Moja pokojna ćerka puno puta se žalila na propuste i probleme na poslu, ali nas je molila da ćutimo, jer drugi posao nije imala sem tog", priča Kovina Đurić, majka pokojne Svetlane.

Suđenje optuženima za izazivanje nesreće u "Prvom partizanu" trajalo je dve i po godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: