Sreda, 14.07.2010.

12:50

Tužilaštvo: Đorđeviću 35 godina

Haško tužilaštvo zatražilo je da se penzionisani general MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević osudi na 35 godina zatvora ili na doživotnu zatvorsku kaznu.

Izvor: Beta

Default images

Đorđević je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Zahtev tužilaštva, izveštačima je danas, na redovnoj konferenciji za štampu u Hagu, prenela predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

U završnoj reči na suđenju, tužilac Čester Stemp juče nije predložio primerenu kaznu, ali je zatražio od sudskog veća da Đorđevića proglasi krivim po svim tačkama optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Izlažući završne argumente, branilac Dragoljub Đorđević jutros je zahtevao da general Đorđević bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu.

Suđenje Đođeviću počelo je u Hagu krajem januara prošle godine, a tužioci su izvođenje dokaza završili u oktobru.

General Đorđević je, posle višegodišnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. u Budvi, posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru prošle godine na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.

Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.

Svi su na presude uložili žalbe, a apelacioni postupak je u toku.

Milana Milutinovića, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Albancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: