Ponedeljak, 03.08.2009.

17:22

Mađarska: Još jedan napad na Rome

U mađarskom mestu Kišleta jedna Romkinja je ubijena u svojoj kući iz lovačke puške, a njena 13-godišnja kćerka je teško ranjena, saopštile su mađarske vlasti.

Izvor: Beta

Default images

Predstavnik lokalnih vlasti Šandor Penzes rekao je da su napadači u noći između nedelje i ponedeljka na silu ušli u kuću i odmah počeli da pucaju iz lovačke puške na ženu i njenu kćerku koje su spavale, a da su susede probudila tri ili četiri hica. Devojčica je primljena u bolnicu sa teškim povredama na vratu i ruci.

Ona je jutros operisana i njeno stanje je stabilno, rekli su lekari.

Penzes je rekao za AFP da su devojčicu pronašli njeni rođaci u 4 sata ujutru kako u šoku sedi u hodniku, dok je majka već bila mrtva.

Naveo je da napadači sigurno nisu iz sela, pošto u Kišleti, koja ima oko 4.300 stanovnika, nema etničkih tenzija.

Predstavnica lokalne zajednice je rekla da je ubijena žena živela od sezonskih poslova i da nije bila u svađi ni sa kim. Kišleta se nalazi oko 260 kilometara istočno od Budimpešte.

Portparolka lokalne polcije Rita Fedor je rekla da je otvorena istraga i da policija istražuje da li je ubistvo u Kišleti povezano sa sličnim zločinima.

U Mađarskoj je prošle godine bilo 16 napada na Rome, u kojima su korišćene puške, granate i Molotovljevi kokteli.

U novembru prošle godine jedan Rom je ubijen u Nađičeču, u centralnoj Mađarskoj, a u februaru ove godine u Tatarsentđerdu ubijen je mladi Rom i njegovo petoro dece.

U aprilu jedan Rom je ubijen ispred svoje kuće u Tisakelu, na istoku Mađarske.

Portparolka policije je rekla da su sve žrtve živele u kućama na obodu sela.

Mađarske vlasti su formirale istražni tim od 100 policajaca za istragu ubistava Roma. Iako je nagrada za informacije koje će pomoći u hapšenju udvostručena na 100 miliona forinti (370.000 evra) i saslušano više desetina svedoka, počinioci još nisu otkriveni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: