Ponedeljak, 03.10.2022.

11:06

Srbija predala, čeka se odgovor u oktobru

Set pravosudnih zakona Srbija je dostavila Venecijanskoj komisije i očekujemo da će u oktobru oni zauzeti mišljenje, poručila je ministarka pravde Maja Popović.

Izvor: Tanjug

Srbija predala, čeka se odgovor u oktobru
Foto: Shutterstock/ New Africa

Za Politiku Popović je rekla da će posle razmatranja svih predloga, primedbi i sugestija, kao i eventualnih preporuka Venecijanske komisije, usklađeni tekstovi pravosudnih zakona biti na javnoj raspravi.

Radne grupe formirane od Ministarstva u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenje akta o promeni Ustava, pripremile su radne tekstova Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva.

Ti tekstovi su dostupni javnosti na internet stranici Ministarstva pravde.

"Ministarstvo, vodeći računa o otvorenosti procesa, sprovodi predstavljanje radnih tekstova i sveobuhvatnu javnu diskusiju o predloženim rešenjima širom Srbije", rekla je ministarka pravde.

Popović je navela da su takvi skupovi održani u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu, na Zlatiboru, te na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa i ostalih NVO.

Ministarstvo je otvorilo i posebnu mejl adresu preko koje osobe i udruženja mogu da dostave primedbe, predloge i sugestije.

"Ovim putem ih pozivam da to i učine", poručila je ministarka.

Ona navodi da će sve predloge Ministarstvo razmotriti te da će javnost obavestiti o razlozima koji ih čine prihvatljivim ili ne.

"Sve ćemo detaljno razmotriti i svaki dobar predloge biće implementiran u tekstove zakona", poručila je Popović.

Ministarka pravde je ponovila da je cilj donošenja pravosudnih zakona jačanje nezavisnosti sudije i samostalnosti javnih tužilaca.

"Na taj način biće ojačana vladavina prava i povećana pravna sigurnost čime će građani Srbije efikasnije ostvariti zaštitu svojih prava", zaključila je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: