Svet

Sreda, 09.10.2019.

08:24

"Nezakonito i neprihvatljivo": Tri države žestoko osudile Tursku

Egipat, Kipar i Grčka osudili su u Kairu kao "nezakonito i neprihvatljivo" to što Turska traga za gasom u vodama u kojima Kipar ima ekskluzivna ekonomska prava.

Izvor: Beta

Foto: Depositphotos, Iurii, 43374829

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka predsednika Egipta i Kipra, Abdel-Fataha el-Sisija i Nikosa Anastasijadisa, i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, kiparski lider je rekao da su "neprihvatljivi potezi Turske i njeno bušenje gasa očigledan napad na prava Kipra i na medjunarodno pravo".

Anastasijadis je rekao da će se Kipar pridržavati "svih dostupnih diplomatskih sredstava u cilju obuzdavanja agresije Turske".

El-Sisi, čija je zemlja u sporu s Turskom, kazao je da jednostrani potezi Ankare mogu da destabilizuju ceo istočni Mediteran i "nanesu štetu interesima" zemalja tog područja.

Turska ne priznaje Kipar kao državu i oko 44 odsto ekskluzivne ekonomske zone tog ostrva smatra svojim, tvrdeći da štiti svoje i interese kiparskih Turaka.

Slanjem mirovnih trupa UN 1964. godine, Kipar je podeljen zbog upornih medjunacionalnih sukoba. Posle puča pristalica ujedinjenja s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sever naseljen turskom manjinom i proglasila "Tursku Republiku Severni Kipar" koju samo Ankara priznaje. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

El-Sisi, Anastasijadis i Micotakis su osudili i planiranu vojnu ofanzivu Turske protiv Kurda na severoistoku Sirije, posle ovonedeljne izjave predsednika SAD Donalda Trampa da neće braniti od turskog napada kurdske borce koji su godinama američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: