Svet

Sreda, 23.09.2015.

15:34

Dogovoreno - "mistrali" putuju u Egipat

Egipat će dobiti dva ratna broda tipa "mistral" koje je Francuska trebalo da isporuči Rusiji, ali je ugovor poništen zbog umešanosti Rusije u ukrajinsku krizu.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Beta, AP

Francuski predsednik Fransoa Oland razgovarao je s egipatskim kolegom Abdelom Fatahom el Sisijem i postignut je dogovor o uslovima kupovine dva broda, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

"Oni su se saglasili u načelu o uslovima po kojima će Egipat kupiti dva" ratna broda "mistral", navodi se u saopštenju Olandove kancelarije.

Francuskoj, čija mornarica u svom posedu već ima tri nosača helikoptera "mistral", ovi brodovi nisu potrebni, čija je prodaja Rusiji obustavljena zbog ukrajinske krize, naveo je Rojters.

Oland i ruski predsednik Vladimir Putin postigli su u avgustu sporazum o refundiranju novca koji je Rusija dala u okviru ugovora o kupovini dva "mistrala".

Ugovor vredan 1,2 milijardi evra sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland isporuku uslovio političkim rešenjem ukrajinske krize.

"Vladivostok" je bio namenjen ruskoj floti na Pacifiku, a "Sevastopolj" ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koje je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

17 h

Podeli: