Srbija

Subota, 06.08.2011.

02:22

Ukrupnjavanje (ne) šteti kupcima

Vodeće trgovinske kuće uvećavaju svoju maloprodajnu mrežu, ali je neizvesno kakve će cene potrošačima doneti aktuelno ukrupnjavanje.

Izvor: Novosti

Default images

Dolazak belgijskog „Deleza“ i preuzimanje srpskog „Maksija“, ozbiljno je uzdrmao tržište i uticaće na promenu trgovačke slike Srbije.

Što se kupaca tiče, moguća su, nažalost, dva scenarija. Prema jednom, potrošači će dobiti niže cene i veću mogućnost izbora, dok, prema drugom, postoji mogućnost međusobnog dogovaranja velikih i stvaranja, bar nezvaničnog, kartela.

Vodeći „igrači“ na tržištu poput „Merkatora“, drugog po veličini lanca uveliko šire svoju maloprodajnu mrežu. Pojedini lanci gube svoj identitet i nestaju, a neke kuće, kao „Jabuka“ i „Višnjica“ posle višedecenijskog poslovanja odlaze u - stečaj. Stručnjaci ukazuju da je srpska trgovina još uvek usitnjena i nekonkurentna, nedovoljno razvijena, u većini slučajeva klasičnog tipa.

"U poređenju sa ostalim zemljama u okruženju u Srbiji posluje mali broj stranih trgovinskih lanaca.Od kompanija sa rang liste 10 vodećih globalnih kompanija, kod nas posluje samo nemački „Metro“. Inače, prisutni su još pored slovenačkog „Merkatora“ i hrvatska „Ideja“, grčki „Veropulos“, francuski „Intereks“, austrijska „Kika“, a od nedavno i belgijski „Delez“", kaže Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

Hašimbegovićeva dodaje da će „Delez“ popraviti likvidnost, jer su najveći problem upravo u naplati potraživanja.

Pojačaće pritisak na dobavljače u delu kvaliteta i domaćim proizvodima otvoriti nove kanale prodaje, na tržištima gde već posluju - Rumuniji, Grčkoj SAD, što za Srbiju znači i povećanje izvoza.

"Nadamo se da će kupci dobiti kvalitetnu robu po nižoj ceni, a tada će i konkurencija da reaguje smanjenjem sopstvenih marži", zaključuje Gordana Hašimbegović.

Preuzimanje prvog trgovca u Srbiji, kako je ranije ocenila Stanka Čurović, članica uprave „Merkatora“ za jugoistočnu Evropu, svakako će doneti određene promene, pre svega u standardu i usluzi, koju novi vlasnik donosi.

"Prodaja „Maksija“ belgijskom „Delezu“ znači i atraktivniju ponudu robe na srpskom tržištu, ali i konkurentnije cene za potrošače", kazala je Čurovićeva.

Prema poslednjim podacima dostupnim javnosti, koje je iznela konsultantska kuća „Diloit“, najveći lanac u Srbiji, sa gotovo 835 miliona evra prihoda je „Delta maksi“, slede „Merkator“ sa 429 miliona evra i „Ideja“ sa 363 miliona. U regionu je vodeći hrvatski „Agrokor“, a na drugom mestu slovenački „Merkator“...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: