Srbija

Četvrtak, 29.04.2010.

12:17

I Srbija bi da gradi bugarsku NE?

Bugarski ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov kaže da je Srbija zainteresovana da se uključi u izgradnju druge bugarske nuklearke "Belene".

Izvor: Tanjug

Default images

Prema njegovim rečima, do sada je nekoliko inostranih investitora pokazalo interesovanje za nukleraku, koja će biti izgrađena u istoimenom mestu na Dunavu, na severu zemlje, uključujući i Srbiju, ali još uvek nema konkretnih investicionih ponuda.

Bugarska je izgranju nuklearke "Belene" otpočela 2008. godine, ali je ubrzo obustavila radove. Izgranja je poverena ruskoj kompaniji "Atomstrojekstport", a potpisivanju ugovora u Sofiji prisustvovao je i Vladimir Putin, tada ruski predsednik.

Prošle godine nemačka kompanija RWE, jedna od ključnih u izgradnji nuklearke, povukla se je zbog neobezbedjenog finansiranja.

Rusi su, medjutim, nastavili sa aktivnostima, a u februaru ove godine ponudili su i kredit od dve milijarde evra za početak gradnje, uz uslov da sredstva vrati budući strateški investitor. Trajkov je izjavio da Rusi mogu da se uključe u izgradnju "Belena", ali ne kao strateški investitor.

Bivši izvestilac Evropskog parlamenta za Bugarsku Džefri van Orden izjavio je u Sofiiji da strateški partner u izgradnji nuklerake mora biti iz Evropske unije.

Buduća nuklearka, prema projektu, imaće dva 440-megavatna reaktora, a troškovi izgradnje procenjeni su na blizu četiri milijarde evra.

Izgradnja druge bugarske nuklerake postala je aktuelna pošto je Bugarska u cilju pristupanja Evropskoj uniji, a na predlog Evropske komisije, iz bezbedodnosnih razloga zatvorila četiri 440-megavatna reaktora starije ruske proizvodnje u nuklearki "Kozloduj". U funkciji su ostali peti i šesti, novije ruske proizvodnje, jačine od po 1.000 megavata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

17 h

Podeli: