Srbija

Sreda, 03.11.2021.

16:45

"Nadamo se da ćemo u 2022. omogućiti primenu 5G mreže u Srbiji"

U 2022. godini počeće aukcija spektra za 5G mrežu.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos, sdecoret

To će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija u Srbiji, istakla je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na otvaranju dvodnevne konferencije Bizit, koja se održava u Beogradu.

Ona je navela da prve rezultate prelaska na 5G očekuje pre svega u poljoprivredi i autoindustriji.

"Nadamo se da ćemo u 2022. omogućiti primenu te mreže u Srbiji, što će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija", rekla je ona.

Matić je ocenila da je pandemija donela mnoge izazove, te da su neki prihvaćeni i iskorišćeni za napredak.

Ona je ocenila da je digitalna transformacija u godinama pandemije bila katalizator promena u svim aspektima društvenog delovanja, i da je uticala na poslovanje kompanija i odnos prema korisnicima.

Dodala je da se kontinuitet pandemijskih uslova odrazio na ogroman skok digitalnog poslovanja i elektronske trgovine koja je udvostručena. Ocenila je da će e-trgovina nadmašiti rast klasične trgovine, te da postoji mnogo prostora za razvoj e-trgovine u Srbiji.

Navela je da se dosta uradilo u izmenama pravnog okruženja da bi se omogućio rast i razvoj elektronske trgovine u bici za korisnike koja tek počinje u Srbiji.

Kao državne rezultate na polju digitalizacija, ministarka je navela završetak projekta povezane škole do kraja godine, koji će omogućiti lokalnu računarsku mrežu, 30.000 digitalnih kabineta, i besplatan internet u školama.

Značajnim razvojem saobraćajne infrastrukture kao i razvojem telekomunikacione infrastrukture daje se prilika kompanijama da nađu nove korisnike, naglasila je ona.

Posebno je istakla značaj razvoja širokopojasnog interneta po modelu javno-privatnog partnerstva za ruralna područja, koji će ove godine biti završen za 450 naselja, a u naredne dve godine još za 1.100 naselja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: