Srbija

Sreda, 21.10.2020.

07:15

Zvaničnici SAD: Sporazum ne zamenjuje razgovore u Briselu

Zvaničnici SAD koji su bili u poseti Prištini izjavili su da da je primena Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine prioritet Vašingtona.

Izvor: Tanjug

Zvaničnici SAD: Sporazum ne zamenjuje razgovore u Briselu
Foto: Depositphotos, stillfx, 25657959

Oni su istakli da on nije zamena za političke razgovore u Briselu.

Zamenik pomoćnika ministra SAD za energetiku Metju Zais i izvršni direktor Regionalne kancelarije DFC-a Džon Jovanović boravili su na Kosovu dva dana, u poseti koja je imala za cilj sprovođenje Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, potpisanog u Beloj kući 4. septembra.

Delegacija se fokusirala na pokretanje studije izvodljivosti za jezero Gazivode i uspostavljanje boljih veza na tržištu energije na zapadnom Balkanu.

"Ovde smo iz dva razloga, jedan je da se započne studija izvodljivosti za jezero, a drugi je da se radi sa Kosovom i susedima u regionu na tome kako stvoriti bolje veze na energetskom tržištu, bilo da je reč o električnoj energiji ili prirodnom gasu. Imamo strategiju za prirodni gas za Balkan. I ne postoji drugi način da Kosovo, osim njegovih mogućnosti, bude povezano sa susedima i ovo će pomoći kosovskoj privredi", rekao je Zais za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Zais je dodao da je drugi razlog njihove posete povezan sa prikupljanjem informacija i tehničkim procenama za jezero Gazivode.

Prema rečima Zaisa, američki stručnjaci će obaviti tehnički posao o tome kako bolje iskoristiti jezero.

"Doveli smo dva tehnička stručnjaka. Jedan za energetiku i jedan za vode i oba dolaze kao stručnjaci iz Nacionalne laboratorije severozapadnog Pacifika kod Sijetla. Poslednji put kad sam bio ovde, preneo sam premijeru pismo od sekretara za energetiku u kojem se navodi upravo ta naša posvećenost. Danas sam i ministru ekonomije doneo još jedno pismo u kojem pozivam Kosovo da postane član onoga što nazivamo Transatlantsko partnerstvo za energetsku saradnju ili P-TEC. To je još jedan način da se Kosovo poveže sa regionom i Evropom i da uživa tehničku i ekonomsku pomoć koju pruža američko Ministarstvo energetike", ukazao je Zais.

Jovanović je za VOA na albanskom jeziku istakao da je optimista u pogledu okvira Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Nadamo se da će ovo povećati mogućnosti za obe kako bi zajedno radile na ekonomskoj normalizaciji, kako na visokom tako i na nižem nivou, i da ćemo imati priliku da ojačamo privatni sektor kako bi međunarodni privatni kapital mogao da dođe ovde, otvori više radnih mesta i ima dugoročni uticaj na obe ekonomije", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, osnovni cilj američke administracije je da ubrza privatni kapital koji bi podstakao zapošljavanje i ekonomske mogućnosti u regionu njegovim ekonomskim povezivanjem, prenelo je Kosovo onlajn.

On ističe da sporazumi o ekonomskoj normalizaciji nude velike mogućnosti, ali da nisu zamena za političke razgovore u Briselu.

"Naš osnovni cilj, jer je to u strateškom interesu SAD, je da te zemlje vidimo kao članice Evropske unije, da ojačamo blagodeti demokratije, slobodnog tržišta i da obezbedimo taj kvalitet. Život ovde nastavlja da se poboljšava na osnovu tih zajedničkih zapadnih vrednosti", kazao je Jovanović.

Zais je istakao da ruske i kineske investicije u region smatra rizičnim, jer je zapadni Balkan veoma važan za SAD.

"Što se tiče kineskih i ruskih investicija, uvereni smo u mogućnosti i prednosti američkih investicija i mislim da činjenice govore same za sebe", poručio je Zais.

On smatra da je cilj Rusije da maksimizira zavisnost čitave Evrope od svog gasa i da svi njeni napori vode u tom pravcu.

"Ovo nije cilj SAD, naše investicije su usmerene na raznolikost zaliha i bez obzira da li potiču iz SAD, ovo je slobodno tržište i nadamo se da ćemo obezbediti zalihe za ceo region", naglasio je Zais.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: