Region

Sreda, 15.01.2014.

19:17

Rat oko pršuta se nastavlja

Slovenija se žalila na molbu Hrvatske Evropskoj komisiji u vezi sa zaštitom istarskog pršuta.

Izvor: Beta

Default images

Slovenija traži da i slovenački proizvođači tog proizvoda imaju pravo na njegovu proizvodnju pod istim imenom - istarski pršut.

Slovenačko Ministarstvo za poljoprivredu i okolinu je u medijima objasnilo da se u Sloveniji i dalje proizvodi pršut pod imenom istarski pršut, kojeg gostima nude brojni restorani.

Hrvatski naziv bi mogao ugroziti ime proizvoda istarski pršut, tvrde u Ministarstvu.

Slovenija je uložila žalbu Evropskoj komisiji pre svega zato što se deo Istre nalazi u Sloveniji, i zato što se na području slovenačke Istre nudi mnogo različitih jela koja u imenu sadrže naziv "istarski" - istarski puževi, istarske štruklje, istarski pršut takođe.

Slovenija se ne protivi registraciji istarskog pršuta, ali želi da postigne sporazum da i slovenački proizvođači koji na području slovenačke Istre proizvode isti proizvod dobiju mogućnost njegove dalje proizvodnje pod uslovima iz specifikacije koju je pripremilo udruženje proizvođača istarskog pršuta u Hrvatskoj.

Bez obzira na to što Slovenija trenutno nema industrijske proizvođače istarskog pršuta, u slučaju kad se ne bi žalila na hrvatsku molbu za registraciju istarskog pršuta, manji slovenački proizvođači - seoska dobra i agroturizam u slovenačkoj Istri - ne bi smeli više da upotrebljavaju to ime za svoje proizvode.

Tako je i preduzeće Kras Sežana od 1996. godine prodavalo svoj istarski pršut u Hrvatskoj, a nakon 2010. godine je zbog nacionalne zaštite istarskog pršuta u Hrvatskoj moralo da ga preimenuje u "maestral".

Evropska komisija je uzela žalbu Slovenije na razmatranje i ako je prihvati pozvaće strane na konsultacije koje mogu trajati do šest meseci, a ako to ne uspe o zaštiti proizvoda će odlučiti Komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: