Region

Petak, 14.06.2013.

17:45

Novi most, konkurencija Koridoru 10

Svečano je otvoren drugi most preko Dunava koji povezuje Bugarsku i Rumuniju, a ceremoniji su prisustvovali vodeći političari dve zemlje i zvaničnici EU.

Izvor: Tanjug

Default images

Most, koji povezuje Vidin u Bugarskoj i Kalafat u Rumuniji, otvoren je kao jedan od ključnih podsticaja za privredni rast u jednom od najsiromašnijih regiona Evrope, dok kritičari ističu da će ga oronula infrastruktura sa obe strane obale pretovoriti u "most za nigde", prenele su agencije.

Ovo je drugi most duž 500 kilometara duge rečne granice dve zemlje.

Prvi most koji povezuje gradove Ruse i Đurđu završen je 1954. godine.

Projekat vredan 282 miliona evra sa 106 miliona evra je podržala Evropska unija, kojoj su i Rumunija i Bugarska pristupile 2007. godine, a ostatak novca je dobijen od nacionalnih finansija i privatnih investicija.

Novi most, čiji je projekat izgradnje počeo 1990-ih, deo je panevropskog Koridora IV, koji povezuje Drezden u Nemačkoj sa egejskom lukom Solun i sa Istanbulom na istoku.

Viseći most od čelika i betona ima dve kolovozne trake u oba smera, prugu, dve pešačke staze i stazu za bicikle, a njegova ukupna dužina iznosi preko 3,5 kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: