Svet 0

22.05.2024.

19:18

Novi materijal za izgradnju: Hoćete kafu u šoljici ili u betonu?

Naučnici sa australijskog univerziteta RMIT u Melburnu uspeli su da talog od kafe pretvore u supstancu nazvanu biouglje koja može da se iskoristi u proizvodnji betona.

Izvor: Tanjug

Novi materijal za izgradnju: Hoćete kafu u šoljici ili u betonu?
Shutterstock/Dima Sobko

Podeli:

Ova supstanca čini beton jačim i otpornijim, dok istovremeno smanjuje štetne emisije koje doprinose efektu staklene bašte, prenosi Rojters.

Glavni istraživač na univerzitetu RMIT Radživ Rohand navodi da dodavanje biouglja čini beton za 30 odsto jačim i smanjuje potrebnu količinu cementa za do 10 odsto.

Proizvodnja betona, koja podrazumeva mešanje peska i šljunka sa cementom i vodom, glavni je proizvođač gasova staklene bašte i proizvodi sedam odsto svetskih emisija, navode Ujedinjene nacije.

Biouglje može da smanji do 15 odsto peska koje se koristi u proizvodnji betona.

Svake godine se u svetu iskopa oko 50 milijardi tona peska, uglavnom zbog proizvodnje betona, a ova ekstrakcija je često pogubna za životnu sredinu.

Neke građevinske kompanije u Australiji su već pokazale interesovanje za biouglje, a drugi univerziteti širom sveta takođe analiziraju mogućnost njegove primene.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: