Svet 7

21.05.2024.

9:11

Najveći posao u istoriji prebogate zemlje: Naručili 105 Erbasovih aviona

Nacionalna avio-kompanija Saudijske Arabije saopštila je da je naručila 105 Airbusovih aviona u najvećem poslu u istoriji zemlje kada je reč o nabavci komercijalnih letelica.

Izvor: biznisinfo.ba

Najveći posao u istoriji prebogate zemlje: Naručili 105 Erbasovih aviona
vaalaa / Shutterstock.com

Podeli:

Generalni direktor Saudijske grupe, državnog vlasnika saudijske avio-kompanije, Ibrahim Al-Omar rekao je da će prvi avioni biti isporučeni u prvom kvartalu 2026, preneo je CNN.

"Saudijska grupa danas najavljuje najveći posao u istoriji saudijske avijacije", rekao je on na Forumu za avijaciju budućnosti u Rijadu, govoreći o ugovoru sa Airbusom.

Trenutna flota Saudijske grupe sastoji se od 93 letelice kompanije Erbus i 51 Boeingovog aviona, objavljeno je na njenom sajtu.

Na pitanje o vrednosti posla, Saudijska grupa nije odgovorila, dok je Airbus odbio da komentariše, ali su u saopštenju za javnost organizatori Foruma za avijaciju budućnosti rekli da nova narudžbina iznosi ukupno 19 milijardi dolara.

CNN tvrdi da je odluka saudijske avio-kompanije da kupi avione od evropskog Airbusa, novi udarac američkom Boeingu, koji u poslednje vreme trpi gubitke, pre svega zbog problema sa pouzdanošću letelica, preneo je Biznisinfo.ba.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: