Region

Ponedeljak, 17.02.2020.

14:49

Država povećava akcize: U Hrvatskoj poskupljuju duvan, alkohol, kafa i bezalkoholna pića

Hrvatsko Ministarstvo finansija pustilo je u javnu raspravu tri uredbe koje predviđaju veće akcize na duvan, alkohol, kafu i bezalkoholna pića od 1. marta.

Izvor: Tanjug

Država povećava akcize: U Hrvatskoj poskupljuju duvan, alkohol, kafa i bezalkoholna pića
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Time će državni budžet Hrvatske biti bogatiji za pola milijarde kuna (oko 67 miliona evra).

U svom obrazloženju o povećanju akciza na duvanske proizvode Ministarstvo finansija navodi da uticaj na maloprodajne cene cigareta "ni u kom slučaju nije veći od dve kune (0,26 evra)", prenosi portal Novac.

Kada je reč o alkoholu, povećanje iznosi 13,2 odsto na etilni alkohol, odnosno s 5.300 kuna na 6.000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što bi trebalo da donese u budžet Hrvatske 34,5 miliona kuna (oko 4,6 miliona evra).

Dodatno oporezivanje bezalkoholnih pića i kafe budžetu bi trebalo da osigura oko 72 miliona kuna (9,6 miliona evra), a novina je oporezivanje količine šećera - bezalkoholna pića biće podeljena u kategorije, pa će ona sa najmanje šećera pojeftiniti, a više će se oporezivati energetski napici s visokim udelom šećera.

Kako se navodi, u ovoj godini vlada je planirala da budžet ostane uravnotežen ili ostvari blagi višak što bi omogućilo i željeni nastavak trenda smanjivanja nivoa javnog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: