Region

Subota, 15.02.2020.

15:11

BiH lane izvezla oružje i municiju u vrednosti od 109 miliona evra

Izvoz namenske industrija BiH prošle godine iznosio je 212,93 miliona konvertibilnih maraka (108,86 miliona evra).

Izvor: klix.ba

BiH lane izvezla oružje i municiju u vrednosti od 109 miliona evra
Foto: Depositphotos/orcearo

To je više za oko četiri posto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je Srni direktorka Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.

Prema njenim rečima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju - 33,89 posto, Egipat 27,1 posto, Afganistan 5,73, Tursku 4,54, te u Maroko 3,95 i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04 posto.

Lalović je rekla da se kao i do sada najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 posto izvoznog programa, dok se preostalih 10 posto odnosi na delove za revolvere i pištolje, kao i artiljerijsko oružje, prenosi Klix.ba.

"Izvoz cele namjenske industrije BiH nosi manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namenske industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno", istakla je Lalović.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprineli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: