Ponedeljak, 03.05.2021.

16:22

Imamo li razloga za brigu? Ministarstvo za B92.net o eksploataciji litijuma u Srbiji

Eksploatacija litijuma privukla je veliku pažnju javnosti u Srbiji, a kao glavno pitanje nametnulo se ono koje se tiče ekološke bezbednosti projekata.

Izvor: B92

Imamo li razloga za brigu? Ministarstvo za B92.net o eksploataciji litijuma u Srbiji
Ilustracija: erlucho/Shutterstock

Dakle, imamo li razloga da strahujemo?

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za B92.net napominju da je osnov za održivo rudarstvo strogo poštovanje Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakona o zaštiti životne sredine, projektne dokumentacije i najviših tehničkih standarda kada je eksploatacija, priprema i prerada mineralne sirovine u pitanju, redovna i vanredna kontrola poštovanja odredbi Zakona, nalaganje strogih inspekcijskih mera i kontrola njihovog sprovođenja.

"Cilj zakonodavne i regulatorne aktivnosti Ministarstva rudarstva i energetike je da se rudarstvo u Srbiji razvija, ali tako da se rudarske aktivnosti sprovode na način odgovoran prema životnoj sredini. Naš cilj je da pokažemo da je i u Srbiji, kao što već imamo najveće svetske kompanije, imamo takođe i najbolju svetsku praksu, i da pokažemo da je moguće da imamo zeleno rudarstvo, odnosno rudarsku aktivnost koja doprinosi privrednom rastu, a koja je u potpunosti saglasna sa domaćom pravnom regulativom, pre svega zakonom o zaštiti životne sredine i pravnom regulativom EU i sveta", kažu u ovoj instituciji.

Oni navode da je kompanija Rio Tinto završila geološka istraživanja na lokaciji Jadar kod Loznice i overila rezerve bora i litijuma.

"Kad je reč o geološkim istraživanjima kod Požege, privredno društvo Jadar Lithium d.o.o. iz Beograda poseduje odobrenje za geološka istraživanja u Dobrinji, ali još nije dato nijedno odobrenje koje se tiče eksploatacije litijuma i izgradnje rudnika. U razmatranju svih budućih koraka na ovom projektu, prioritet će biti da se osigura poštovanje svih propisa koje se tiču zaštite životne sredine i najviših evropskih standarda u ovoj oblasti", kažu u nadležnom ministarstvu.

Geološka istraživanja litijuma (osim na projektu "Jadar" gde ih sprovodi kompanija Rio Tinto), su u početnom stadijumu, u kome se, kažu, ne može proceniti da li na tim prostorima ima ekonomskih značajnih količina za eventualnu ekspolataciju litijuma.

"Napominjemo da se više od 95% odobrenih geoloških istraživanja metaličnih mineralnih resursa ne završi overom rezervi i samim tim ni otvaranjem rudnika", ističu.

Ministarstvo rudarstva i energetike će preko geološke inspekcije vršiti inspekcijski pregled istražnih radnji i na istražnom polju Dobrinja kod Požege, kao i na svim drugim mestima gde se istraživanja budu sprovodila, kako bi se osiguralo da se aktivnosti realizuju u skladu sa projektom, uz poštovanje svih zakonom predviđenih mera kad je reč o zaštiti životne sredine, i zaštitili interesi lokalnog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: