Otvaranje izložbe "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države"

Povodom sto godina od Srpskog dana u Sjedinjenim Američkim Državama, u Arhivu Srbije će u petak, 27. jula 2018. godine, u 10 časova, biti otvorena izložba "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države". Izložbu će otvoriti predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2018.

12:15

Otvaranje izložbe

Uz originalna dokumenta Arhiva Srbije, fotografije, izvode iz ondašnje američke i srpske štampe izložba prati odnose dveju država od potpisivanja Konzularne konvencije i Trgovinskog ugovora 1881. godine do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine.

Prijateljstvo, saradnja i savezništvo između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država izgrađivalo se kroz razne vidove diplomatskih, trgovinskih i kulturnih veza i kroz ostvarivanje zajedničkih istorijskih ciljeva u Prvom svetskom ratu.

Na izložbi će, između ostalih, biti predstavljena i dokumenta o imenovanju prvih diplomatskih predstavnika dveju država, telegram Vudroa Vilsona povodom obeležavanja Kosovskog dana u Vašingtonu, poslanica Roberta Lansinga, državnog sekretara SAD povodom Srpskog dana u Sjedinjenim Američkim Državama, pismo zahvalnosti regenta Aleksandra Karađorđevića američkom predsedniku Vudrou Vilsonu na velikoj pomoći srpskom narodu.

Značajan deo izložbenog prostora posvećen je humanitarnoj ulozi američkih medicinskih misija u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Misija Američkog crvenog krsta na čelu sa dr Edvardom Rajanom upućena je u Srbiju ubrzo po izbijanju rata, o čemu svedoči pismo Mihajla Pupina, srpskog generalnog konzula u Njujorku, upućeno srpskoj vladi 8. septembra 1914. godine.

Osim dokumenata iz perioda 1881–1918, posebno zanimljiv i jedan od retkih sačuvanih dokumenata iz perioda pre uspostavljanja diplomatskih odnosa je i dopis Luja Čepkeja, američkog konzula u Bukureštu iz 1868. godine, kojim poslove američkog konzulata tokom svog odsustva poverava srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću.

Pored predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića prisutnima na otvaranju izložbe će se obratiti i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kajl Skat, a uvodnu reč će dati direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić.

Izložbu organizuje Arhiv Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji. Autori izložbene postavke su Jelica Reljić i dr Ljubinka Škodrić, arhivski savetnici.

Izložba će biti otvorena do 28. avgusta 2018. godine.

Radno vreme: utorak–nedelja, od 10 do 18 časova. Ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: