Svet 11

10.05.2024.

19:57

Putinova pretnja se ostvaruje: Otvara se novi front, Ukrajinci ne znaju šta pre da brane

Ukrajina žurno šalje pojačanja u svoj severoistočni region Harkov kako bi odbila pokušaj Rusije da probije lokalnu odbranu, saopštile su ukrajinske vlasti.

Izvor: france24.com

Putinova pretnja se ostvaruje: Otvara se novi front, Ukrajinci ne znaju šta pre da brane
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Ovo predstavlja taktičku promenu Moskve koju ukrajinski zvaničnici očekuju nedeljama dok se rat proteže na treću godinu.

Intenzivirano je noćno granatiranje Vovčanska, u oblasti Harkova na manje od 5 kilometara od ruske granice, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Baraž je podstakao vlasti da počnu evakuaciju oko 3.000 ljudi. Tada je, oko zore, ruska pešadija pokušala da prodre u ukrajinsku odbranu kod Vovčanska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine i dodalo da je rasporedilo rezervne jedinice da odbije napad.

Ruski vojni blogeri rekli su da bi napad mogao označiti početak ruskog pokušaja da napravi "tampon zonu" koju je predsednik Vladimir Putin obećao da će stvoriti ranije ove godine kako bi zaustavio česte ukrajinske napade na Belgorod i druge ruske pogranične regione.

Ukrajina je ranije saopštila da je svesna da Rusija okuplja hiljade vojnika duž severoistočne granice, u blizini Harkovske i Sumske oblasti. Dok su snage Kremlja pokrenule najnoviju kopnenu ofanzivu na istoku Ukrajine, ukrajinski obaveštajni zvaničnici su rekli da očekuju da će snage Kremlja napasti i na severoistoku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojska njegove zemlje predvidela napad i pripremila svoj odgovor.

"Sada se vodi žestoka bitka u ovom pravcu", rekao je Zelenski, a prenela je ukrajinska javna televizija Suspilne.

Iako Rusija verovatno ne može da zauzme Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, to bi moglo da primora Ukrajinu da pošalje više trupa u region, ostavljajući druge oblasti podložnijim napadima.

Takođe, prisiljavanje ukrajinskih vlasti da evakuišu civile će verovatno izazvati poremećaj i preusmeriti resurse.

"Ceo grad je sada pod masovnim granatiranjem, nije bezbedno ostati ovde", rekao je šef administracije Vovčanska Tamaz Hambarišvili za ukrajinski Hromadski radio.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: