Nauka 7

10.05.2024.

20:37

Zemlji preti ogromna "kanibalska" oluja: Ništa slično nije viđeno 165 godina VIDEO

Zemlja bi večeras mogla da bude svedok najgoreg solarnog olujnog udara u poslednjih 165 godina, pošto se pet tokova plazme koje su ove nedelje eruptirale sa Sunca sprema na sudar sa našom atmosferom.

Izvor: B92.net

Zemlji preti ogromna "kanibalska" oluja: Ništa slično nije viđeno 165 godina VIDEO
Shutterstock/muratart

Podeli:

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) objavila je u petak da bi najgori scenario bio onaj iz 1859. godine, poznat kao Karingtonov događaj, koji je izazvao požare na telegrafskim stanicama, prekidajući komunikacije širom sveta.

U našem modernom društvu geomagnetna oluja - ozbiljan poremećaj Zemljine magnetosfere - te veličine mogla bi izazvati široke elektroenergetske poremećaje, nestanke struje i oštećenja ključne infrastrukture. Naučnici su takođe predvideli da bi tri od pet tokova, poznate kao koronalne mase ejekcije (CME), mogle da se spoje i stvore moćnu "kanibal oluju".

Podaci o tome šta nas čeka na planeti Zemlji biće kasnije zabeleženi, kada će eksplozije plazme koje jure kroz svemir biti na udaljenosti od skoro milion milja od naše planete - a NOAA planira da odmah izda upozorenja.

"Očekujemo da ćemo doživeti jedan šok za drugim. Stvarno se pripremamo," rekao je Klinton Volas, direktor Centra NOAA za predviđanje svemirskog vremena (SWPC), tokom medijskog brifinga u petak.

Iako zvaničnici predviđaju događaj stepen niži od Karingtonovog, koji je bio geomagnetna oluja nivoa 5 (G5), ne isključuju mogućnost da se isti scenario ponovi, piše Dejli mejl.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: