Ishrana 5

10.05.2024.

20:02

Ovo je 15 najboljih namirnica za dugovečnost i sveukupno zdravlje organizma

Ishrana ima značajan uticaj na opšte zdravlje, a postoje neke namirnice koje se izdvajaju od ostalih.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Ovo je 15 najboljih namirnica za dugovečnost i sveukupno zdravlje organizma
Shutterstock/Oleksandra Naumenko

Podeli:

Priroda nudi širok spektar namirnica koje nisu samo ukusne već i bogate hranljivim materijama koje podržavaju zdravlje i doprinose dugovečnosti.

Iako postoji veliki broj namirnica koje mogu pomoći u usporavanju starenja, kao što su orasi, riba, ulja, bilje i začini, posebno je važno da se fokusirate na voće i povrće, za koje istraživanja pokazuju da mogu usporiti starenje i poboljšati vašu ukupnu dugovečnost.

Najbolja hrana za dugovečnost

Zeleno lisnato povrće

Osim što je bogato vitaminima A, C i K, zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja sadrži i fitonutrijente kao što su karotenoidi i flavonoidi, koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, koji mogu oštetiti ćelije i doprineti starenju i raznim bolestima.

Listnato povrće (koje uključuje i kelj) pomaže u smanjenju i usporavanju kognitivnog pada u vezi sa starenjem zbog svog moćnog sadržaja hranljivih materija, pokazuju istraživanja.

 
Bobičasto voće

Jagode, borovnice, maline i drugo bobičasto voće bogate su antioksidansima poput antocijana, koji im daju karakterističnu boju. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih stresom i slobodnim radikalima i pomažu u održavanju zdravlja mozga i srca.

Istraživanje objavljeno u časopisu Gerontology takođe je pokazalo da konzumacija borovnica može pomoći u smanjenju rizika od neuroloških poremećaja povezanih sa starenjem kao što su Alchajmerova bolest, demencija i Parkinsonova bolest.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi - orasi, bademi i lešnici, bogati su zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u orasima pomažu u smanjenju upale i održavanju zdravlja srca, dok vlakna podržavaju zdravo varenje i kontrolu glukoze u krvi.

Riba

Masne ribe kao što su losos, skuša i sardine su odlični izvori proteina i omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su neophodne za zdravlje srca, smanjuju upale i podržavaju funkciju mozga.

Karfiol

Ovo niskokalorično povrće je bogato vitaminom C, K i folatima. Takođe sadrži jedinjenja kao što je sulforafan, koja su povezana sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka i upala.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima, posebno oleinskom kiselinom, koja je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dugovečnosti. Takođe sadrži antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja.

Integralne žitarice

Cela zrna kao što su smeđi pirinač i ovsena kaša su bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Oni pružaju dugotrajnu energiju, podržavaju zdravo varenje i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Beli luk

Beli luk sadrži jedinjenje alicin, koje ima snažna antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Redovna konzumacija belog luka može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od raznih bolesti.

Brokoli

Ovo zeleno povrće je bogato vitaminom C, folatom, vlaknima i antioksidansima.

Sadrži jedinjenja poput sulforafana koja su povezana sa borbom protiv upale i smanjenjem rizika od raka. Brokoli je pun vlakana, vitamina C i K, gvožđa i niza drugih antioksidanata za koje se pokazalo da smanjuju rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i rak.

Crvena paprika

Pored toga što je odličan izvor vitamina C, crvena paprika sadrži i karotenoide kao što je beta-karoten, koji su važni za zdravlje očiju i kože. Antioksidansi u crvenoj paprici pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja.

Bundeve

Bundeve su bogate karotenoidima, posebno beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A je važan za zdravlje očiju, imuni sistem i kožu. Takođe su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima, što ih čini korisnim za opšte zdravlje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, posebno katehinima, koji su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, raka i neurodegenerativnih bolesti. Redovna konzumacija zelenog čaja može pomoći u održavanju zdrave težine i promovisanju dugovečnosti.

Kurkuma

Kurkuma sadrži jedinjenje kurkumin, koje ima moćna antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju upale u telu. Takođe se istražuje njegova uloga u prevenciji raka i neurodegenerativnih bolesti.

Avokado

Ovo voće je bogato zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Mono i polinezasićene masti u avokadu pomažu u održavanju zdravlja srca, dok vlakna podržavaju zdravo varenje i smanjuju rizik od dijabetesa. Avokado je moćna superhrana povezana sa bezbrojnim zdravstvenim prednostima, od kojih mnoge mogu posebno pomoći u zdravom starenju i dugovečnosti. Takođe je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja creva. Istraživanja su takođe pokazala da avokado može pomoći u snižavanju LDL holesterola, što može direktno pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, kao i u smanjenju hronične upale. I na kraju, avokado je bogat hranljivim materijama i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i demencije.

Crna čokolada

Crna čokolada sadrži visok udeo kakaa, koji je bogat antioksidansima kao što su flavonoidi. Ovi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti srca, poboljšanju protoka krvi i smanjenju upale.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: