BBC 0

10.05.2024.

11:20

Izrael i Palestinci: Polovina vodovodnih objekata oštećena ili uništena, pokazuje nova analiza

Stotine vodovodnih i sanitarnih pogona u Gazi su oštećene ili uništene.

Izvor: Kejlin Devlin, Merjam Ahmed i Daniele Palumbo - BBC tim za utvrđivanje činjenica

Izrael i Palestinci: Polovina vodovodnih objekata oštećena ili uništena, pokazuje nova analiza
BBC

Podeli:

Stotine vodovodnih i sanitarnih pogona u Gazi oštećene su ili uništene otkako je Izrael započeo vojnu akciju protiv Hamasa, pokazala je satelitska analiza BBC tima za utvrđivanje činjenica.

Oštećenje velikih depoa za snabdevanje opremom za održavanje umnogome je onemogućilo popravke.

Nedostatak čiste vode i protok neprečišćenih otpadnih voda predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, tvrde humanitarne agencije.

Do razaranja je došlo uprkos dužnosti Izraela da zaštiti kritičnu infrastrukturu prema običajima ratovanja, sem ukoliko nema dokaza da se dotične lokacije koriste u vojne svrhe.

Izraelska vojska rekla je za BBC da Hamas cinično iskorišćava civilnu infrastrukturu u terorističke svrhe.

Getty Images

Čista voda oduvek je bila ograničen resurs u Gazi, a teritorija se umnogome za snabdevanje oslanjala na sistem bunara i pogona za desalinizaciju.

Naša analiza pokazala je da je više od polovine ovih vitalnih pogona oštećeno ili uništeno otkako je Izrael pokrenuo odmazdu u Gazi posle Hamasovih napada 7. oktobra.

Otkrili smo da je četiri od šest pogona za prečišćavanje otpadnih voda - ključnih za sprečavanje gomilanja otpadnih voda i širenja bolesti - oštećeno ili uništeno.

Druga dva su ugašena zbog nestašice goriva ili drugih zaliha, prema jednoj humanitarnoj agenciji.

Ovi pogoni bili su među više od 600 vodovodnih i sanitarnih stanica koje smo analizirali, koristeći listu lokaciju koju smo dobili od Vodovoda obalskih opština Gaze (CMVU).

Satelitski snimak Kan Junisa na jugu Gaze prikazuje dva oštećena ogromna vodena rezervoara.

BBC

Uništenje vodenih i sanitarnih pogona dovela je do "katastrofalnih zdravstvenih posledica po stanovništvo", izjavila je Natali Roberts, izvršna direktorka Lekara bez granica iz Velike Britanije.

"Stopa bolesti dijareje je katastrofalno skočila", kaže ona.

Kod veoma teških slučajeva, takve bolesti mogu da ubiju malu decu i ugrožene.

Stopa hepatitisa A, pronađenog u kontaminiranoj vodi i posebno opasnog po trudnice, takođe je visoka, prema tvrdnji organizacije.

"Ovo ubija ljude", kaže doktorka Roberts.

Došlo je do posebnog skoka broja bolesti u Rafi na jugu, gde su izbegli mnogi stanovnici Gaze, upozorava i dodaje da je prisutan i rizik od kolere.

Došlo je do široko rasprostranjenih oštećenja zgrada širom Gaze otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

Prema Ujedinjenim nacijama, uništeno je oko 69.000 stambenih jedinica, a oštećeno je još oko njih 290.000.

"Vrlo je malo verovatno" da domovi sada imaju tekuću vodu, prema humanitarnim radnicima sa kojima samo razgovarali.

BBC satelitska analiza

Da bismo sproveli ovu analizu, zatražili smo savete eksperata iz UN-a i Hjuman rajts voča kako najbolje da joj pristupimo.

Za svaku lokaciju, uzeli smo najskorije satelitske snimke u visokoj rezoluciji i uporedili ih sa slikama nastalim pre 7. oktobra.

Potom smo obeležili pogon kao uništen ili oštećen ako je građevina najbliža dobijenim koordinatama izgledala kao da je svedena na ruševine, delimično urušena ili je pokazivala neke druge znake oštećenja.

BBC tim za utvrđivanje činjenica nije pravio razliku između "uništenih" ili "oštećenih" pogona.

Zato što bez poznavanja preciznih obrisa svakog pogona, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je delimično oštećen ili potpuno uništen.

Vodeni izvori obično imaju podzemni bunar ili električne pumpe, zajedno sa malom kontrolnom sobom iznad zemlje.

Budući da kontrolna soba nije uvek vidljiva ili lako prepoznatljiva, morali smo da se oslanjamo na analizu najbližih vidljivih zgrada kad smo procenjivali štetu.

BBC

Šta smo otkrili

Od 603 vodena pogona koje smo analizirali, 53 odsto su delovali oštećeno ili uništeno posle 7. oktobra.

U oblastima koje su pokazivale izvesna oštećenja ili gde su solarni paneli bili uklonjeni, bio je još 51, ali nismo mogli da utvrdimo da li je sam vodovodni pogon oštećen tako da ih nismo uvrstili u našu analizu.

Najnoviji dostupni satelitski snimci dobijeni su u martu i aprilu, a naša analiza je bila u toku od aprila.

Većina lokacija identifikovanih kao uništene ili oštećene je u severnoj Gazi ili u oblasti oko južnog grada Kan Junisa.

U jednom pogonu za prečišćavanje vode u Bureidžu, u središtu Pojasa, solarni paneli koji napajaju pogon bili su uništeni, a rezervoari za prečišćavanje otpadnih voda su izgledali kao da su im se nahvatale alge na površini.

BBC

Nije sva šteta vidljiva sa satelitskih snimaka, tako da je naša analiza možda propustila neke pogođene pogone.

Neke lokacije možda nisu bile do kraja operativne zbog nestašice goriva.

Na primer, Unicefov pogon za desalinizaciju u Deir al Bali - jednom od tri pogona za morsku vodu u Gazi - može da radi samo sa 30 odsto kapaciteta zbog nestašice goriva, rekli su iz ove agencije za BBC.

BBC

Sada kada je većina stanovnika Gaze raseljena iz domova, i živi u kampovima sa šatorima, gomilanje otpadnih voda na ulici predstavlja još veću opasnost.

"Pumpe za otpadne vode ne rade i ulice su preplavljene njima", kaže Muhamed Atalah, iz Palestinskog centra za ljudska prava.

Getty Images

Oštećenje ključnog depoa za održavanje

Sukob je već otežao popravku vodovodnih pogona za vodovodnu upravu Gaze, ali je napad na ključno skladište za održavanje to dodatno otežao.

Zgrada, u okolini Al Mavasija, bila je teško oštećena u raketnom napadu 21. januara.

Četvoro ljudi je poginulo, dok je 20 drugih povređeno, prema CMVU-u.

Monter Šablak, generalni direktor CMVU-a, rekao je za BBC da je ovo skladište, koje je služilo kao depo i za CMVU i za Unicef, imalo više od 2.000 artikala za održavanje i bilo je ključno za pružanje vodovodnih i sanitarnih usluga u Gazi.

Njegovo uništenje teško je ograničilo sposobnost CMVU-a da popravi i održava vitalne pogone kao što je vodovod, kaže on.

BBC

Izraelska vojska je saopštila da skladište u Kan Junisu nije gađano, ali da su pogođeni Hamasovi teroristi koji su operisali u blizini i da je "moguće da su delovi skladišta pretrpeli štetu kao posledica napada".

Pokazali smo izraelskoj vojsci primer pet drugih oštećenih ili uništenih vodovodnih lokacija iz naše analize.

U jednom slučaju, Izrael je negirao da je bilo vazdušnog napada, u četiri druga slučaja je rekao da su Hamasovi borci ili lokacije bili primarne mete.

"Hamas skladišti oružje i municiju u okviru ovih civilnih građevina, gradi terorističku infrastrukturu ispod njih i iz njih lansira napade…

"Izraelska vojska locira i uništava ove terorističke infrastrukture, koje su bile otkrivene, između ostalog, u dotičnim vodovodnim stanicama ili oko njih", navode.

Lejla Sadat, specijalna savetnica za zločine protiv čovečnosti pri Međunarodnom krivičnom sudu, rekla je za BBC da pogoni ključni za preživljavanje civila moraju biti zaštićeni sem ukoliko vojno telo nema neke konkretne dokaze koji bi ukazali na suprotno.

Da bi se procenile ratne radnje u kontekstu legalnosti, morate da uzmete u obzir "obrasce" tih radnji, kaže ona.

"Ne možete da posmatrate te udare samo od slučaja do slučaja… Izrael je pogodio vodovodne cevi, tankove, rezervoare i infrastrukturu", kaže ona.

"Bilo bi veoma teško onesposobiti više od polovine vodovodne i sanitarne strukture a da se to ne radi namerno. Obrazac je, dakle, dokaz ili nemarnog pristupa civilnim objektima ili njihovo namerno uništenje; ovo nisu sve bile greške", dodaje.

"Ono što vidimo je praktično opsadno ratovanje i potpuno uništenje Gaze, bez razmišljanja o ljudskom životu ili dostojanstvu, ili bilo kakvih pokušaja da se poštuje međunarodno pravo", rekla je Sara Elizabet Dil, pravnica za međunarodno krivično i humanitarno pravo, osvrćući se na naše nalaze.

Dodatno izveštavanje: Ervan Rivolt, Džošua Čitam, Benedikt Garman i Dina Isa

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: